Motion till riksdagen
2017/18:2501
av Hans Rothenberg (M)

Finansiering av körkort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till att införa en modell för borgen för körkortslån och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag tar allt färre ungdomar körkort i samband med att de fyller 18 år. Att inneha körkort öppnar många möjligheter vad gäller flexibilitet och inte minst att kunna vara tillgänglig på arbetsmarknaden. Kostnaden för att ta körkort har ökat kraftigt de senaste åren, vilket bidragit till att många väntar med att ta detsamma med allt vad det innebär av begräns­ningar på arbetsmarknaden. Ett problem med att många dröjer med att ta körkort är att man senare i livet, trots måhända högre inkomster, har en större försörjningsbörda, varför kostnaden då kan vara väl så betungande. Dessutom kan detta sammanfalla med finansiering av de egna barnens körkort.

Samtidigt är det tyvärr ett känt faktum att ungdomars genomsnittliga debut på arbetsmarknaden som heltidsförsörjning idag ligger en bit över 25 års ålder, att jämföra med början på 1980-talet då motsvarande debutålder var drygt 20 år. Det ligger såväl i den enskildes som i samhällets intresse att så många människor som möjligt har körkort och därmed kan vara mer tillgängliga att komma ut i arbetslivet för den egna försörjningen.

Svårigheterna att finansiera ett körkort märks även bland till Sverige invandrade personer. För många av dessa är trösklarna till arbetsmarknaden redan höga och begränsas än mer av att man inte har råd att ta körkort. Utan fast inkomst är möjlig­heterna små att ta banklån för att finansiera ett körkort vilket skulle kunna vara en språngbräda till ett arbete. Ett tydligt moment 22 med andra ord.

Dagens arbetsmarknad erbjuder allt större arbetsregioner och ställer ökade krav på den enskilde arbetstagarens rörlighet varför många arbeten kräver att man har körkort. Det är därför angeläget att så många som möjlighet har tillgång till körkort för att svara upp emot denna verklighet. Att vara utan körkort är på många sätt att vara i utanförskap med begränsningar till arbetsmarknaden och minskad personlig flexibilitet. Med ett förlegat uttryck kan man säga att innehav av körkort idag blivit en klassfråga. Körkortsutbildningen kan därför jämföras med högre utbildning som det finns väl utbyggda finansieringssystem för.

För att få fler människor att göra sig tillgängliga på arbetsmarknaden bör regeringen därför se över möjligheten till särskild lånefinansiering av körkort. En CSN-modell med tydliga återbetalningsvillkor kan vara en möjlig väg att gå.

 

 

Hans Rothenberg (M)