Motion till riksdagen
2017/18:2488
av Thomas Finnborg och Anette Åkesson (båda M)

Riksdagens tillkännagivande om generell tillståndsplikt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör återkomma med förslag om generell tillståndsplikt i enlighet med riksdagens tillkännagivande 1 mars 2017 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk välfärd ska byggas så att mångfald kan förenas med noggrann kontroll av våra gemensamma resurser. Kvalitet måste alltid stå i fokus och vi måste ställa hårda kvalitetskrav oavsett utförare.

Sedan april 2017 gäller tillståndsplikt för privata vårdgivare som bedriver äldreboenden och boenden för funktionshindrade inom socialtjänstlagen, däremot gäller detta inte för verksamhet inom kommunal regi.

Utskottets förslag som resulterade i ett tillkännagivande löd ”Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att samma krav på tillstånd som gäller för enskilda för att yrkesmässigt bedriva verksamhet inom socialtjänsten även ska gälla för offentlig verksamhet och tillkännager detta för regeringen.”

Den rödgröna regeringen vill dock inte att kraven ska gälla alla. Den 20 september kom regeringens budget för 2018. I den avvisar regeringen riksdagens tillkännagivande om att tillståndsplikt bör införas för all verksamhet inom socialtjänsten, och därmed anser regeringen att riksdagens tillkännagivande är slutbehandlat.

Det är tråkigt att regeringen saknar ambitioner om en välfärd som ska säkra kvalitet för alla. Alla verksamheter, privata som offentliga, som tillhandahåller välfärdstjänster bör uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet. Om man inte når upp till kvalitetskraven ska man inte heller få bedriva verksamhet, och detta oavsett om det rör sig om en privat eller offentlig aktör.

Vi moderater har varit tydliga med att vi vill se en generell tillståndsplikt som ska gälla alla, oavsett vem som är utförare.

Mot bakgrund av detta bör regeringen skyndsamt återkomma med förslag om generell tillståndsplikt, i enlighet med riksdagens tillkännagivande 1 mars 2017.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Anette Åkesson (M)