Motion till riksdagen
2017/18:2472
av Finn Bengtsson (M)

Utbildningsinsatser inom polisen för att spåra och säkra pengar från brott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att genomföra särskilda utbildningsinsatser inom polisen, med bl.a. Ekobrottsmyndighetens yrkesgruppsintegrerande arbetsformer som förebild, för att öka antalet personer som har kompetens att genomföra de utredningar som krävs för att pengar som har genererats genom brott ska kunna spåras och säkras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

En viktig del i arbetet mot den grova, organiserade brottsligheten är olika ansträngningar för att spåra och förverka brottsvinster, alltså den ekonomiska vinningen av brott. Det arbetet har intensifierats på senare år och den tidigare alliansregeringen underlättade genom lagändringar myndigheternas arbete.

Sannolikt kan de redan idag stora belopp på flera miljarder kronor som förverkas ökas ännu mer, om fler utredningar kan genomföras. Polisen bör därför genomföra fler särskilda utbildningsinsatser för att öka antalet personer med den bredare kompetens som krävs för att lyckas med de ofta komplicerade utredningar som leder till att pengar genererade i kriminell verksamhet kan spåras och säkras.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har visat sig vara en effektiv organisation i kampen mot ekonomisk brottslighet. Detta innefattar inte minst den allvarliga, organiserade brottslighet som på ett strukturerat sätt planerar och genomför ekonomiska brott med mycket stora vinster för förövarna och lika stora förluster för samhället i övrigt.

EBM kännetecknas av ett unikt arbetssätt inom polisiär verksamhet där olika experter – åklagare, poliser, revisorer med flera – arbetar tillsammans i utrednings­grupper. Vi tror att EBM:s sätt att inom samma organisation samla yrkeskategorier som vanligen inte sitter under samma tak, utan tillhör olika myndigheter, borde kunna fungera även när det gäller utredning och lagföring av annan mer komplicerad och organiserad brottslighet.

När jag väckte denna frågeställning under riksmötet 2014/15, fann jag till min tillfredsställelse att utskottet delade mitt och regeringens förslag att i ökad omfattning använda personal med annan kompetens än den som poliser har. Men samtidigt yrkade utskottet avslag på motionens övriga önskemål om att utbilda poliser till att arbeta på sätt som idag är ovanliga utanför EBM. Under föregående riksmöte 2015/16 avslog utskottet en likalydande motion utan särskilda förklaringar. Likaså valde utskottet att avslå en likalydande motion under 2016/17.

Mot denna bakgrund menar vi att det finns goda skäl att sprida EBM:s yrkesgrupps­integrerande arbetsformer även till annan brottsbekämpande verksamhet inom rätts­väsendet. Vi vill med denna motion att riksdagen ger regeringen detta tillkänna.

 

 

Finn Bengtsson (M)