Motion till riksdagen
2017/18:2439
av Annika Qarlsson och Fredrik Christensson (båda C)

Flexiblare föräldraförsäkring för småföretagare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheterna att införa en flexiblare föräldraförsäkring som bättre passar föräldrar som driver eget företag och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara möjligt att bedriva viss begränsad verksamhet i eget företag med bibehållen föräldrapenning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som driver ett litet företag måste för företagets överlevnad utföra de enklaste och för företaget livsuppehållande uppgifter även under föräldraledighet. Det kan handla om att kontakta personal eller vikarier i sin verksamhet, lämna bokföring, betala löpande fakturor osv. Med nuvarande regelverk betraktas det som arbete och då förlorar de sin föräldrapenning. Det finns också de som är både anställda och företagare, så kallade kombinatörer, som också påverkas negativt av nuvarande regler.

För att även egenföretagare och småföretagare ska kunna vara föräldralediga måste regelverket ses över i mening att bli mer flexibelt. Eftersom det är stor skillnad att vara anställd och kunna lämna sina arbetsuppgifter till en vikarie, mot att ansvara för ett företag med en, få eller inga anställda så föreslår vi att de under sin föräldraledighet ska kunna bedriva viss begränsad administrativ styrande verksamhet i sitt företag utan att förlora sin föräldrapenning. Detta bör ges regeringen tillkänna. 

 

 

Annika Qarlsson (C)

Fredrik Christensson (C)