Motion till riksdagen
2017/18:2432
av Stefan Jakobsson (SD)

Enskild skola ska få spara överskjutande medel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att enskild skola ska få spara överskjutande medel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor orsak till att mer pengar till skolan inte löser problemen är att de medel som skjuts till idag inte används effektivt. Alla som arbetat inom skolan vet vad som sker i december månad. Om medel finns kvar ombeds man som ekonomiskt ansvarig lärare att spendera dessa kvarvarande pengar på förbrukningsmateriel.

Annars finns risken att de lokala politikerna minskar budgeten till nästa år.

Orsaken till att alla medel inte används samma år kan vara många men det vanligaste är nog vakanser som inte tillsatts samt elever som byter skolor.

Det finns redan idag kommuner som tillåter enskilda skolor behålla överskjutande medel utan att det drabbar nästa års budget.

När medel kan ackumuleras ges möjlighet till större satsningar samt att kunna köpa in hela enheter istället styckvis där de som inte får tillgång till dessa känner sig missgynnade.

Det jag vill är att förordningar och lagar ändras så att överskjutande medel kan sparas samt att nästa års kommunbudget tar hänsyn till orsaken till att alla medel inte använts och inte generellt per automatik skär ner på enskilda skolor.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)