Motion till riksdagen
2017/18:2393
av Rasmus Ling (MP)

Fler vigselförrättare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur fler kan bli vigselförrättare, för att tillmötesgå önskemål som finns från giftaspar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra för höjt arvode för vigselförrättare om denne behöver lägga minst 2 timmar för att ta sig till ceremonin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bröllopsdagen är för de flesta en av de största dagarna i livet, ett minne för livet. En dag att fira kärleken, tillsammans med familj och vänner. Olika par väljer att göra ceremonier och firande på väldigt olika sätt, och har olika önskemål. Många är medlemmar i Svenska kyrkan eller andra samfund och ser det som naturligt att gifta sig där, men då en allt större andel av befolkningen inte är medlemmar i någon religiös församling, så sker alltfler borgerliga vigslar. Att det finns tillräckligt med vigselförrättare är nödvändigt för att tillgodose olika önskemål som finns. Det vore angeläget med förbättrade regler, för att fler skulle kunna planera och genomföra sin vigsel på det sätt som man önskar.

Tillgång till vigselförrättare

Det är länsstyrelserna som förordnar vigselförrättare. Då det finns 21 länsstyrelser som förordnar i respektive län, så sker tillämpningen på lite olika sätt. Vissa tillämpar mer strikta regler, och har därför färre. Det innebär att de vigselförrättare som finns, har fler vigslar att förrätta. Det vore önskvärt med en större enhetlighet, men framför allt en större generositet. Regeringen borde se över hur fler kan bli vigselförrättare, för att tillmötesgå de önskemål som finns från olika giftaspar.

Arvode för vigselförrättare

En vigselförrättare får idag ett arvode om 110 kronor brutto för en vigsel. Har vigselförrättaren samma dag förrättat mer än en vigsel, utgör ersättningen 30 kronor för varje vigsel utöver den första. Med andra ord så är det en symbolisk summa.

Uppdraget som vigselförrättare är ett hedersuppdrag. Att få vara med på ett bröllopspars stora dag är en ynnest och en ära. Det är inte meningen att någon ska inneha uppdraget för personlig vinnings skull. Det kan dock innebära en stor tidsåtgång, exempelvis om ceremonin förläggs på ett avskilt men ack så vackert ställe.

Det är idag inte tillåtet att betala ett privat arvode till en vigselförrättare. Regeringen borde se över om det inte skulle möjliggöras, upp till en nivå om exempelvis 500 kronor, om vigselförrättaren behöver lägga minst två timmar på att ta sig till platsen för ceremonin.

 

 

Rasmus Ling (MP)