Motion till riksdagen
2017/18:2392
av Rasmus Ling (MP)

Förmånsbeskattning för användning av riksdagens årskort på tåg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram ett regelverk som möjliggör att riksdagsledamöter får använda sina årskort på SJ för privata resor, förutsatt att dessa då förmånsbeskattas, och detta tillkännager riksdagen för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Riksdagsledamöter har rätt till årskort med SJ för resor mellan bostaden och Stockholm, samt för andra tjänsteresor. Det är ett kort som underlättar riksdagsledamöters möjlighet att verka i hela landet, och att snabbt och smidigt kunna förflytta sig och vara med på arrangemang. Att ha ett årskort underlättar också administrativt, bokningar kan enkelt skötas via SJ:s app.

Det är inte tillåtet att använda kortet för privata resor. Det är dock fullt möjligt, och väldigt svårt att kontrollera. Ett bättre system vore att ge möjligheten för riksdags­ledamöter att bli förmånsbeskattade för årskortet man får i tjänsten. Det är också rimligt utifrån att man som riksdagsledamot tjänstgör 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Jag föreslår därför att riksdagsstyrelsen ska ges i uppdrag att besluta om ett regel­verk som möjliggör för riksdagsledamöter att förmånsbeskattas för sina årskort.

 

 

Rasmus Ling (MP)