Motion till riksdagen
2017/18:2380
av Richard Jomshof (SD)

Beslagtagande av asylanters ägodelar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ett system som innebär att asylsökande som kommer till Sverige ska kunna få sina värdesaker beslagtagna med syftet att delfinansiera de asylsökandes uppehälle under asylprocessen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Danmark röstade man i januari 2016 igenom ett lagförslag som innebär att asylsökande som kommer till Danmark ska kunna få sina värdesaker beslagtagna av danska myndigheter. Enligt lagen kan kontanter och värdesaker som överstiger ett belopp på 10 000 kronor beslagtas, för att sedan säljas. Detta för att delfinansiera den asylsökandes uppehälle under asylprocessen.

Inger Stöjberg från regeringspartiet Venstre har försvarat lagen med principen att den som har pengar ska försörja sig själv och att ”när man kommer till Danmark blir man behandlad som danskar blir behandlade”. (Källa: Ministern backar inte om att beslagta flyktingars värdesaker, Sveriges Radio, 18 december 2015.)

Ett liknande system finns sedan tidigare i Schweiz. Där har myndigheterna i många år beslagtagit pengar från asylsökande av samma anledning, det vill säga för att täcka en del av kostnaderna under asylprocessen. Själv ser jag det som en självklarhet att vi även här i Sverige bör ledas av principen att man försörjer sig själv om man kan.

 

 

Richard Jomshof (SD)