Motion till riksdagen
2017/18:2365
av Boriana Åberg (M)

Ändring i bostadsrättslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ändring i bostadsrättslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadsrättslagen, 2 kap 4 paragrafen, 1 stycket ger rätt till föreningar att vägra juridiska personer som förvärvat en bostadsrätt att bli medlemmar i föreningen, även om dessa i övrigt uppfyller förutsättningarna för medlemskap. Detta gäller dock inte kommuner och landsting, som inte får vägras inträde i föreningen. Syftet med undantaget är gott, nämligen att säkra tillgången till så kallade sociala bostäder. I praktiken orsakar dock undantaget betydligt fler och större problem än det löser:

  1. Bostadsrättsföreningarna har inget inflyttande över vilka som kommunen i sin tur hyr ut lägenheterna till, vilket kan leda till minskad attraktivitet för lägenheterna i föreningen, med sjunkande lägenhetspriser som yttersta konsekvens.
  2. Bostadsrättsföreningar är tänkta som sammanslutningar för bostadsrättsinnehavare med gemensamt intresse av att äga och vårda den egendom som fastigheten utgör, och därigenom förväntas ha ett gemensamt intresse i att föreningen har en god ekonomi och i övrigt sköts på ett bra sätt. Att få in en kommun som ägare till en eller flera lägenheter strider direkt mot grundtanken med bostadsrättsföreningar, då kommunens syfte torde vara att hyra ut lägenheten i andra hand, till hyresgäster som per definition inte omfattas av bostadsrättsföreningens gemensamma intresse.
  3. Kommuninvånare som deltar i budgivningen för en bostadsrätt riskerar blir överbudade av kommuner, som deltar i budgivningen med kommuninvånarnas skattepengar. Detta riskerar att trissa upp bostadspriserna på orten till en onaturligt hög nivå.
  4. Det skapas stora orättvisor, när självförsörjande kommuninvånare inte har råd att köpa bostadsrätter, medan invånare som inte själva kan göra rätt för sig får lov att bo där. Det är orättvisor som leder till att olika grupper ställs mot varandra.

Dessa problem är av sådan art att det nämnda undantaget för kommuner och landsting bör avskaffas.

 

 

Boriana Åberg (M)