Motion till riksdagen
2017/18:2357
av Richard Jomshof (SD)

Annonskampanj i syfte att minska antalet asylsökande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en annonskampanj i likhet med vad Danmark gjort i syfte att minska antalet asylsökande som tar sig till Sverige, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Den danska regeringen valde den 7 september 2015 att sjösätta en upplysningskampanj med syftet att minska antalet asylsökande som tar sig till Danmark. I en annonskampanj i libanesiska och turkiska tidningar berättade den danska regeringen att man valt att sänka ersättningen med nästan hälften, att man inte har rätt att återförenas med sina familjer samt att man kan räkna med permanent uppehållstillstånd i Danmark tidigast efter fem år i landet. (Källa: Dansk kampanj ska avskräcka flyktingar, SvD, 8 september 2016.)

Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre, har tidigare till Sveriges Radio meddelat att man med kampanjen ”vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark”. Detta eftersom ”det danska samhället inte klarar den här stora pressen”. Även den norska regeringen har sagt att man kan tänka sig att göra något liknande. (Källa: Dansk annonskampanj ska avskräcka asylsökande, Sveriges Radio, 3 augusti 2015.)

Även om antalet asylsökande minskade kraftigt under 2016, jämfört med rekordåret 2015, är det svenska mottagandet stort. Till detta kommer en allt mer omfattande anhöriginvandring. Sammantaget påverkar den stora invandringen det svenska samhället mycket negativt. Det finns därför all anledning att genomföra en liknande kampanj från svensk sida i syfte att ytterligare minska antalet asylsökande som tar sig till Sverige.

 

Richard Jomshof (SD)