Motion till riksdagen
2017/18:2332
av Cecilia Widegren (M)

Stärkande av alarmeringstjänsten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska presentera konkreta förslag för riksdagen på hur alarmeringstjänsten kan stärkas ytterligare enligt motionens intentioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alarmeringstjänsten är samhällsviktig verksamhet som alltid måste sätta medborgaren och dess behov i första rummet. Samverkan mellan de olika inblandade aktörerna behöver fungera smidigt, skyndsamt och säkert. Stegringen av antalet samtal till nödnumret 112 ökar. De senaste fem åren har nödsamtalen ökat med nästan 17 procent. Ökningen är inte tillfällig utan förväntas av SOS Alarm permanentas på grund av faktorer som ökad folkmängd och åldrande befolkning.

Alliansregeringen tillsatte en alarmeringsutredning i syfte att genomföra en ordentlig översyn av samhällets samlade alarmeringstjänst. Alarmeringstjänstutredningens betänkande, En myndighet för alarmering (SOU 2013:33), redovisades för regeringen i april 2014. Utredningen föreslog bland annat att en ny statlig myndighet skulle inrättas och ta över ansvaret för alarmeringen.

Sedan hände ingenting, ingenting och ingenting. SOS Alarm som är delägt av staten, har regeringen ansvar för att den lever upp till satta mål och förväntningar. Istället för att agera, och efter många om och men tillsatte vänsterregeringen istället förra året ytterligare en utredning. Utredning på utredning, men inget blir gjort. Nu har det snart gått ett år till sedan regeringens beslut, men utredningsarbetet är knappt påbörjat, och regeringen står tomhänt.

Om regeringens utredning har gått i stå är det dags för regeringen att gå från ord till handling och agera – nu. Det är dags för en ny långsiktig, modern och kraftfull alarmeringstjänst med ansvarsfullt ledarskap och verklighetsbaserade krisplaner. Hittills står regeringen tomhänt. Ta tag i problemen, lägg fram konkreta förbättringsförslag. Det måste snarast presenteras åtgärder.

 

Cecilia Widegren (M)