Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skatter, regler och offentlig service bör utformas så att vi får en levande landsbygd och så att det är möjligt att leva i hela Sverige, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
I Vara och Skaraborg är primärproduktionen för jord-, skogs- och landsbygd stark och förädlingen från gårdsnivå till nationell och global produktion viktig. Det är grunden för tillväxt och jobb. Branschen är dock utsatt och oron växer över de politiska förslag som regeringen har presenterat under sin mandatperiod. De pålagor om avgifter och skatter som förslagen innehåller kommer få stora konsekvenser för en redan hårt ansatt landsbygd.
Landsbygdsföretagare drabbas extra hårt av regeringens skattehöjningar på till exempel drivmedel och är direkt ökade kostnader för företagare. Detta försvårar för människor att bo och verka på landsbygden.
Högre skatter på handelsgödsel slår specifikt mot odlande bönder. Inget annat land i Europa har skatt på handelsgödsel, ändå finns idéer om att återinföra skatten. En höjning av handelsgödselskatten kommer driva upp kostnaden för svensk mat och riskerar både arbetstillfällen och företag i Skaraborg och Sverige.
Försämring av det populära ROT-avdraget slår mot inte minst småföretagare. Sedan 2009 finns över 800 fler företag i Skaraborg som erbjuder ROT-tjänster enligt Skatteverket, och ROT-företagare är tydliga med att försämringar leder till att jobben bli färre.
Matlandet Skaraborg och Sverige engagerade under många år och var en tydlig långsiktig vision med tydliga mål: bättre lönsamhet för Sveriges bönder, odlare och producenter, landsbygdsutveckling, fördubblad livsmedelsexport, fler besökare och turister hitresta för den goda matens skull, bättre offentliga måltider och fler högklassiga restauranger och caféer bland annat i Skaraborg. Istället för att använda detta värdefulla arbete som grund, bygga vidare på satsningen och använda livsmedelsstrategin som ett effektivt verktyg för att stärka primärproduktionen, bonden och de gröna näringarna har regeringen istället valt att lägga ned Matlandet Sverige.
Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största industribransch. Sverige har EU:s lägsta antibiotikaanvändning, vi är miljömedvetna, djurskyddet är högt; och dessutom har vi god tillgång till naturresurser av hög kvalité. Regeringen har i och med den så kallade Livsmedelsstrategin påbörjat att ta ett samlat grepp vad gäller livsmedelsfrågorna. Men för att förbättra konkurrenssituationen för den svenska livsmedelsproduktionen krävs att regelbördan minskar så att det inte är för kostsamt och besvärligt att driva företag i Sverige. På så sätt kan vi ytterligare öka exporten av vår svenska mat som håller god kvalité och som tillkommit med stor miljömedvetenhet.
Landsbygden är beroende av goda villkor för företagande och att det ska vara enkelt att anställa. Arbetslinjen är central för en levande landsbygd och transporter är av stor betydelse. Skatter och avgifter likt dessa drabbar landsbygden hårt och leder till färre jobb. Skatter, regler och offentlig service bör istället utformas så att vi får en levande landsbygd och så att det är möjligt att leva i hela Sverige.
Cecilia Widegren (M) |
|