Motion till riksdagen
2017/18:231
av Solveig Zander (C)

Gårdsförsäljning av öl och vin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Uppsala län till försökslän för gårdsförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Uppsala län finns ”Bondens mat i Uppland” vilket är en sammanslutning av gårdar där vi kan handla direkt av bonden utan några mellanhänder. Man kan besöka gårdarna och titta på hur produktionen går till. Då kan man samtidigt passa på att köpa nybakat varmt bröd och bakverk, färska lagrade ostar, välhängt kött och chark, nyskördade grönsaker, färska bär, honung, kallpressad rapsolja, äppelmust, smakrika marmelader, saft och mycket annat från landskapet. Att handla närproducerat är inte bara gott och prisvärt då det samtidigt ger en fantastisk upplevelse och ett äventyr för både barn och vuxen.

Länsstyrelsen i Uppsala län har i skriften ”Nulägesbeskrivning för landsbygden i Uppsala län” beskrivit vilken utvecklingsmöjlighet som finns inom besöksnäringen i länet. 

”I Uppsala län finns många attraktiva miljöer och besöksmål där de främsta utanför Uppsala stad är vallonbruken och Roslagens skärgård, som omfattar omkring 13 000 öar med naturreservat, nationalpark, skärgårdsjordbruk och genuin skärgårdsbebyggelse, samt slottsmiljöerna nära Mälaren.Enligt länets besöksstrategi har regionen ett bra geografiskt läge med värdskap, service och paketering av resmålen men det behöver utvecklas, liksom nätverken mellan olika aktörer. För att kunna fördubbla besöksnäringen krävs en ökad samverkan som kan bidra till en positiv utveckling i alla länsdelarna. Matturism är en variant av besöksnäringen som ger möjlighet att uppleva länets lokala matproducenter. Fisketurismen är också viktig, exempelvis i Dalälven, men de lokala resurserna måste användas på ett hållbart sätt så att svaga eller hotade bestånd kan överleva och utvecklas.

De senaste decennierna har inneburit en fantastisk utveckling av svenska matprodukter och producenter. Antalet bryggerier där den mest smakrika ölen bryggs är nu långt över 200. Vinproduktionen har också kommit i gång riktigt bra. Många av de små öl- och vinproducenterna har inte råd att sälja sina produkter på Systembolaget. I våra grannländer har man kombinerat detaljhandelsmonopolet av alkoholförsäljning med att tillåta gårdsförsäljning.

Vi har haft två statliga utredningar om gårdsförsäljning. Den första utredningen kunde strida mot EU:s krav, trodde man, medan den andra menade att det inte fanns några hinder från EU. Ingenting har hänt med gårdsförsäljningen. Det är dags att ändra på det.

Självklart har även svenska lantbruksföretag stora möjligheter att utveckla turistprofilen och stärka Sverige som upplevelseland och matland, både för hemmamarknaden och utlandsturism. Mathantverket synliggörs även genom att allt fler öppnar gårdsförsäljning. Det bidrar i sin tur till en levande landsbygd. En lång rad produkter vidareförädlas och blir genom kombinationsföretagande med t.ex. restaurang och butik sålda på gården. I många andra länder förstärks landsbygdsturismen av möjligheterna att prova på och uppleva såväl landskap och mat som dryck – att prova på den lokala mångfalden.

Nu finns önskemål från Skåne om att bli försökslän för gårdsförsäljning. Uppland har alla förutsättningar att bli ett mycket intressant försökslän, inte minst tack vare närheten till storstäderna Stockholm och Uppsala.

 

Solveig Zander (C)