Motion till riksdagen
2017/18:2285
av Markus Wiechel (SD)

Vaccinering mot HPV


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka informationen om vaccination mot HPV och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kön inte ska ha betydelse för att få en kostnadsfri vaccination mot HPV genom det allmänna vaccinationsprogrammet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2012 har flickor vaccinerats mot det så kallade humana papillomviruset (HPV), världens vanligaste sexuellt överförbara virus. HPV är ett mycket vanligt virus som finns i fler än hundra olika varianter. Vissa sorter kan ge den drabbade vårtor på händer, fötter eller i underlivet, men majoriteten av de som smittas märker överhuvudtaget inte att de har HPV. De flesta typer av HPV är ofarliga, men det finns fall då den drabbade kan få cellförändringar och cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer tros bero på detta virus. För att förebygga detta kallas numer alla kvinnor som fyllt 23 år till gynekologisk cellprovtagning vart tredje år.

Det finns idag vaccin mot HPV-viruset varför flickor under 13 år har möjligheten att kostnadsfritt bli vaccinerade hos elevhälsan. Vaccinering bör ske så tidigt som möjligt, innan den berörda personen blivit sexuellt aktiv, men det går det att bli vaccinerad även vid ett senare stadie. Trots att man smittats av en typ av HPV-virus går det alltså att skydda sig mot andra typer vid en senare vaccination.

Idag kan även pojkar eller män vaccinera sig mot HPV, för att få skydd mot bland annat kondylom och vissa ovanliga cancerformer. Att pojkar vaccineras är däremot inte lika vanligt på grund av att det inte ingår i det så kallade allmänna vaccinations­programmet. Likaså är det inte helt känt att möjligheten till denna vaccinering finns, varför brist på information kan vara en bidragande orsak.

I vårt grannland Norge har man nu beslutat att båda könen ska inkluderas för kostnadsfri vaccinering. Ett liknande beslut i Sverige skulle enligt beräkningar förebygga upp till 60 cancerfall per år bland män, varför vaccinationen även bör ses som en förebyggande åtgärd mot cancer. Enligt Folkhälsomyndigheten, som förespråkar en inkludering även bland pojkar, är omkring 300 cancerfall per år HPV-relaterade bland män (och 700 bland kvinnor). Enligt beräkningar skulle en inkludering av män inte kosta mer än ungefär 18 miljoner kronor.

Riksdagen bör ge regeringen i uppgift att öka informationen om vaccinationsmöjligheten mot HPV i samhället samt göra att vaccination som ingår i det kostnadsfria vaccinationsprogrammet inte diskriminerar någon baserat på kön.

 

 

Markus Wiechel (SD)