Motion till riksdagen
2017/18:2266
av Jan Ericson (M)

Slopa reklamskatten för ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att slopa reklamskatten för ideella föreningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Reklam och sponsring är av stor betydelse för stora delar av föreningslivet, inte minst idrottsrörelsen. 34 procent av föreningarna anger att sponsring är en av de tre viktigaste intäktskällorna.

Föreningar betalar åtta procent i reklamskatt på intäkter från reklam på exempelvis affischer på idrottsanläggningar, annonser i program och tryck på tävlingskläder med mera. Det är en stor summa för en idrottsförening som drivs nästan uteslutande av ideella krafter. Dessutom tillkommer arbetstimmar för att hantera administrationen kring reklamskatten.

Regeringen har föreslagit att reklamskatten för annonser i periodiska publikationer, det som brukar kallas dagspress, avskaffas nästa år. Ett 30-tal större och medelstora dagstidningar runtom i landet slipper därmed hantera reklamskatt. Tyvärr väljer regeringen att inte ta bort reklamskatten för ideella föreningar. Något som idrottskattekommittén föreslog redan 2006.

Intäkter från reklamskatten från ideella föreningar är i det närmaste obetydliga för statens intäkter. Däremot skulle dessa pengar med ideella insatser växlas upp inom föreningslivet och ge mångfalt tillbaka till samhället.

Jag anser att reklamskatten för ideella föreningar bör avskaffas i samband med den redan aviserade förändringen av reklamskatten.

 

 

Jan Ericson (M)