Motion till riksdagen
2017/18:2228
av Gunilla Svantorp och Caroline Helmersson Olsson (båda S)

Yrkeslegitimation för undersköterskor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att det införs yrkeslegitimation för undersköterskor och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att öka undersköterskeyrkets attraktivitet hos det underrepresenterade könet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Komplexiteten i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen ökar i takt med en åldrande befolkning och utvecklingen av avancerad medicinteknik. I framtiden kommer det att bli allt viktigare att bibehålla och lyfta fram den personcentrerade och kroppsnära vården och omsorgen som utgör mittfåran av undersköterskornas kompetens. Att ge vård och omsorg är en komplex uppgift som ställer höga krav på kompetens, flexibilitet och etiskt förhållningssätt. Därför behöver undersköterskornas kompetens skyddas genom en legitimation. 

SCB uppskattar att det fram till år 2035 kommer att saknas 160 000 undersköterskor. Intresset för att söka vård- och omsorgsutbildning är lågt och behöver öka. För att säkra tillgången till kompetent, kunnig och engagerad personal i äldreomsorgen och hälso- och sjukvården måste undersköterskeyrkets attraktivitet öka. En yrkeslegitimation för undersköterskor skulle bidra till det. Den skulle också bidra till att öka yrkets attraktivitet genom att det blir en tydlig koppling mellan utbildning, yrkestitel och arbetsuppgifter. En legitimation skulle också kunna underlätta när det handlar om att förändra det skeva könsperspektiv som finns i yrket, där huvuddelen är kvinnor. Män som grupp söker sig sällan till vårdyrken och detta är något som behöver förändras.

 

 

Gunilla Svantorp (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)