Motion till riksdagen
2017/18:2211
av Monica Green (S)

Verktyg för att stoppa mäns våld


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hela samhället ska ställa upp för att stoppa mäns våld mot kvinnor och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kampanjen Heforshe kan bli ett av verktygen för att ändra attityder och uppmärksamma männen på att ta ansvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nu när den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck ska implementeras på bred front är det viktigt att hela samhället ställer upp för att nå resultat.

Målet för den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma rätt till kroppslig integritet.

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck ska synliggöras, förebyggas och åtgärder ska vidtas inom samhällets alla områden och verksamheter för att nå det jämställdhetspolitiska målet.

Syftet med den nationella strategin är att bidra till förbättrad styrning och ökad samordning och samverkan samt medföra att myndigheternas arbete blir mer effektivt och kvalitativt. Insatserna som ska genomföras under strategiperioden ska leda till att mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck minskar.

Förutom den nya jämställdhetsmyndigheten måste hela det offentliga samhället ställa upp. Naturligtvis kan civilsamhället bidra på många olika sätt för att ändra attityder och beteenden.

År 2014 startade UN Women kampanjen #HeForShe. Den har som syfte att engagera män och pojkar att verka som förespråkare och intressenter, att få dem att höja sina röster och bidra till handling för att åstadkomma jämställdhet. Utgångspunkten för kampanjen är att män och pojkar måste upplysas om sitt ansvar i kampen för att stoppa all form av våld och diskriminering av kvinnor och flickor. Jämställdhet är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet som berör oss alla – kvinnor och flickor, män och pojkar. När kvinnor stärks gynnas hela mänskligheten. Jämställdhet frigör inte bara kvinnor utan även män från förutbestämda sociala roller och könsstereotyper.

UN Women – FN: enheten för jämställdhet och stärkande av kvinnors rättigheter

År 2010 bildade FN:s generalförsamling UN Women, enheten för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter. UN Women har arbetet mot våld mot kvinnor som ett av sina prioriterade verksamhetsområden.

År 2012 lanserade UN Women det globala initiativet COMMIT, som bl.a. uppmanar stater att leva upp till sina åtaganden gällande att bekämpa våld mot kvinnor och flickor. I december 2013 hade 60 regeringar anslutit sig, inklusive Sveriges.

För att Heforshe ska bli allmänt känt jobbar UN Women nationella kommittén i Sverige bland annat med machokulturen.  Här har idrottsrörelsen visat stort intresse, fler föreningar borde få chansen att upptäcka hur machokulturen ska stoppas och med den också hindra mäns våld mot kvinnor.

För att det ska bli möjligt behövs det resurser engagemang och intresse från samhällets sida att jobba med folkrörelser och civilsamhället i stort.

 

 

Monica Green (S)