Motion till riksdagen
2017/18:2193
av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Polisutbildning i Borås


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att placera den nya polisutbildningen i Borås och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utmaningarna för framtidens polis är stora. Det handlar såväl om omvärldsfaktorer och inhemsk samhällsutveckling som är komplexa och ställer nya krav på svensk polis. Det handlar också om ökade ambitioner med fler poliser närmare invånarna och en förbättrad uppklaringsprocent. Hela rättskedjan måste vässas. En av de viktigaste framgångsfaktorerna som sedan länge pekats ut handlar om rekrytering och utbildning av nya poliser. Politiken har satt som ett uttalat mål att vi skall ha 10 000 fler polisanställda fram till 2014. För att klara detta krävs minst två nya polisutbildningar.

Borås har synnerligen goda förutsättningar för att vara platsen för utbildningen som skall förläggas i västra Sverige. Att staden ligger centralt i befolkningsrika västra Götalandsregionen borgar för ett starkt upptagningsområde.

Högskolan i Borås har sedan tidigare bedrivit polisutbildning på distans och har goda möjligheter med samverkan med Göteborgs universitet. Borås högskola har landets största utbildning kring informatik och dessutom lång erfarenhet inom yrken med ”blåljusverksamhet” inom akutverksamhet och prehospital verksamhet. Båda centrala för ett framtida polisiärt yrkesliv.

Högskolan har sedan tidigare byggrätt i direkt anslutning till befintligt campus som lämpar sig väl för polisutbildning (som ligger mitt i centrala Borås). I direkt anslutning till högskolan finns ett gott utbud av nybyggda studentlägenheter.

De olika aktörerna i regionen står beredda att så snabbt som möjligt anta utmaningen om att bedriva framtidens polisutbildning.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

 

Maria Andersson Willner (S)

Phia Andersson (S)