Motion till riksdagen
2017/18:217
av Lars Tysklind och Emma Carlsson Löfdahl (båda L)

Folkbokföring vid dubbelt boende


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur folkbokföring på mer än en ort under samma kalenderår kan göras möjlig och tillkännager detta för regeringen.

Motivering 

Många människor har idag dubbelt boende och detta ökar då vi oftast bor i en kommun men har vårt arbete i en annan kommun. Det är även många som har ett fritidsboende där de tillbringar många månader per år och möjligheten att arbeta på distans har också bidragit till att vi kan tillbringa mer tid i fritidsbostaden.

Dagens regelverk medger endast folkbokföring i en kommun under samma år. Detta innebär att personer som har dubbelt boende oftast nyttjar kommunal service i två kommuner, men betalar skatt bara i den ena. Detta trots att man kanske vistas åtskilliga månader i den kommun där man då inte betalar skatt. Den stelbenta folkbokföringen påverkar framför allt många mindre kommuner på landsbygden som har en stor andel fritidsboenden.

Ett sätt att lösa problemet vore att tillåta att man är folkbokförd på mer än en ort under samma år och att kommunalskatten delas upp mellan kommunerna i proportion till hur länge man bor i respektive kommun under året. Detta torde knappast vara några stora svårigheter att administrera med dagens automatiserade system.

Förslaget bör leda till flera betydande fördelar.

För det första är det en normmässig frihetsreform i meningen att staten uppmuntrar medborgarna att inte känna sig bundna till en bostadsort.

För det andra ger det kommuner vars folkmängd kraftigt varierar under året möjlighet till större skatteintäkter som bättre motsvarar det faktiska befolkningsunderlaget.

För det tredje kan det leda till fler arbetstillfällen i glesbygd och till ett ökat utbud av lediga lägenheter i storstadsområdena. Dessutom är det bra att människor väljer att röra på sig då det ökar företagens möjligheter till kompetensförsörjning. Om vi menar allvar med att hela landet ska ha möjlighet att leva så är detta ett steg som vi måste ta för att underlätta för de mindre kommunerna på landsbygden.

 

 

Lars Tysklind (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)