Motion till riksdagen
2017/18:2151
av Elin Lundgren (S)

Stöd till barn och unga som växer upp i familjer med missbruksproblematik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det obligatoriskt att ha metoder att identifiera och ge stöd till barn och unga som lever i familjer med missbruksproblematik, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I Sverige lever många barn och unga tillsammans med en eller flera vuxna som har ett risk- eller missbruk av alkohol eller andra droger. Hur många är svårt att veta. Antalet kan vara någonstans mellan 100 000 och 400 000 stycken.

Detta påverkar barnen på olika sätt beroende på graden av problem. Några vill inte ta hem kompisar efter skolan av rädsla för att mamma eller pappa ska vara arg och lynnig. Andra får ta hela ansvaret för hem och småsyskon eftersom föräldrarna är oförmögna till detta.

En positiv utveckling har skett så till vida att detta problem i dag är uppmärksammat och erkänt, kanske för att vi förstår att missbruksproblem är en sjukdom. Lite av det tabu som tidigare funnits att tala om problemen är på väg bort.

Det krävs många åtgärder för att färre barn ska behöva växa upp med föräldrar som till exempel har en riskfylld alkoholkonsumtion. En restriktiv alkoholpolitik är självklart grunden för att förhindra att problem uppstår. Snabb och bra behandling för att de vuxna som har problem ska kunna bli friska igen är en annan. För de barn och unga där problemet är ett faktum kan samtalsgrupper vara ett sätt att få stöd.

IOGT-NTO:s juniorförbund (Junis) gör sedan några år tillbaka en årlig kartläggning av hur kommunerna arbetar med stöd till barn som växer upp under de här förhållandena. 2016 var det 2 615 barn som rapporterades ha fått stöd. Stödet kan ha bestått i att man har fått stödsamtal, stödgrupp, en kontaktperson/kontaktfamilj, familjegrupp, stöd inom elevhälsan eller något annat. Utifrån den siffran är det tydligt att det finns det mycket kvar att göra.

Att synliggöra barnen och den problematik deras föräldrars missbruk skapar är viktigt. Att alla kommuner i hela Sverige kan erbjuda stödsamtal eller på annat lämpligt sätt möta de utsatta barnen bör vara en självklarhet.

 

 

Elin Lundgren (S)