Motion till riksdagen
2017/18:2143
av Emilia Töyrä (S)

Jämlik sjukvård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommuner och landsting anses skyldiga att erbjuda vård i egen regi och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att privata vårdgivare ska ha ett ansvar för verksamheten även efter avveckling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan möjligheten att lägga ut det offentligas resurser på en marknad, har antalet privata vårdgivare ökat och syftet med reformen sades vara att öka människors valmöjligheter. Detta har varit mantrat inom alla sektorer där staten har tappat monopolmakten till privata utförare – såväl för fordonsbesiktning som läkemedelsförsäljning.

Möjligheten för kommuner och regioner/landsting att behålla en del av verksamheten inom offentligt ägo finns idag men behöver förtydligas för att det också ska vara obligatoriskt att behålla en del av verksamheten, bekostad av skattemedel, i det gemensammas omsorg.

När företag inom välfärden inte anser sig göra tillräcklig vinst kan de snabbt avveckla sin verksamhet och kvar står det offentliga med ett ansvar för befolkningen, utan en rimlig inställelsetid.

Efter apoteksreformen står det också klart att utökningen av antalet apotek framför allt skett i folkrika delar av Sverige. Där befolkningsunderlaget sviker, har också apoteksföretagen lämnat marknaden. Med en statligt styrd läkemedelsförsäljning kan butikerna som går med vinst garantera överlevnad för de som inte annars skulle klara sig. Den buffertzonen finns inte idag.

För att säkerställa en jämlik vård i hela landet, krävs att vårdgivare också befinner sig utanför folkrika regioner och för detta krävs en skyldighet för landstingen såväl som för kommunerna.

 

 

Emilia Töyrä (S)