Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsätta satsningarna på utbyggnad av bredband och it på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.
Det är glädjande att vi nu äntligen har en aktiv tanke och vilja beträffande landsbygden och utbyggnaden av bredband och fiber. Regeringens förslag i höstbudgeten om att göra förstärkningar inom landsbygdsprogrammet genom att ge ökat stöd till bredbandsutbyggnad med 850 miljoner kronor för den resterande delen av programperioden är positivt och kommer förhoppningsvis gynna vår del av Sverige. Detta förslag är skrivet för att i verkligheten kunna öka förutsättningarna för landsbygden.
I Dalarna bor och verkar det människor med helt olika förutsättningar än kanske många andra i Sverige. Långa avstånd, glesbygd, bebyggelse i svårtillgänglig terräng och infrastruktur (fjäll) är vanligt. För oss är det viktigt att medborgarna och de som bor i Dalarna får rätt förutsättningar för boende, service och företagande som övriga.
Staten har via sina verk och myndigheter grävt ned fiber över hela landet (Trafikverket), nät med god kapacitet. Just dessa nät kan för kommunerna vara svårt att komma åt för utbyggnaden av bredband till hushåll. Ofta handlar det om att det är för få hushåll för att det ska vara lönsamt osv. Marknaden kan inte lösa allt själva, principen ”utbud efter efterfrågan” kan inte tillämpas rättvist då befolkningsunderlaget ser annorlunda ut och som ovan nämnt så är inte de boende koncentrerade på en och samma plats över hela länet.
Man måste se över hur vi kan tydliggöra kommunernas uppdrag att man själv äger kontrollerar infrastrukturen inom kommunen, att man genom stamnätet det ortssammanbindande nätet till alla byar är sammankopplade fibermässigt. Sedan är det upp till varje kommun om man går egen väg med drift eller om man väljer att hyra ut rätten.
Enligt nuvarande regler LBP, Jordbruksverket (och kommande genom PTS) levererar flera operatörer områdesnät till medborgarna på landsbygden. Grävningen till få kunder (små byar) är och kommer vara väldigt kostnadsdrivande. Det kan drabba "slutkunden", men ofta innebär det att det inte blir något alls. Även om byn är ”tätbebyggd”, så kan den långa sträckan till byn göra att projektet blir olönsamt trots det statliga/EU-bidragen, som kan komma ifråga. Bidragen generellt borde kunna användas mer flexibelt för kommun och region, för att säkerställa att bidragen används, så att fler kan bli uppkopplade Det är också viktigt att man arbetar ihop kommuner och regioner för att säkerställa maximal effekt av bredbandsutbyggnaden.
Det har också kommit till vår kännedom att statliga verk, Trafikverket, inte alltid är skyndsamma och inte underlättar utbyggnaden med att erbjuda egen kapacitet.
Det borde finnas möjlighet att via regleringsbrev ålägga verk och myndigheter att upplåta sina nät där det finns kapacitet på dem ute i glesbygden för att så många som möjligt ska få tillgång till fiber. Det är en viktig fråga för landsbygdens utveckling och en viktig fråga för att hela Sverige ska leva. Det behöver också förtydligas att Trafikverket ska vara kommuner och landsting behjälpliga för att Sverige ska nå sina mål med bredbandsmålet.
Därför bör man se över följande:
Roza Güclü Hedin (S) |
|
Maria Strömkvist (S) |
Marie Olsson (S) |
Patrik Engström (S) |
|