Motion till riksdagen
2017/18:2124
av Markus Wiechel och Johan Nissinen (båda SD)

Granska skolor som drivs av trossamfund


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Skolinspektionen i uppdrag att granska skolor som drivs av trossamfund eller har en nära koppling till sådana och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda vilka ekonomiska band som finns mellan offentligt finansierade trossamfund och vissa friskolor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skolan ska vara en plats för barn och unga att utbilda sig och bli vuxna. Det ska vara en trygg plats som står nära grundläggande svenska värderingar om frihet, demokrati, jämlikhet, jämställdhet och respekt för olikheter. Det ska inte vara en plats där indoktrinering eller rekrytering till odemokratiska och våldsförhärligande ideologier frodas.

De senaste åren har vi dessvärre kunnat se hur hundratals svenskar sökt sig till konfliktområden i Syrien och Irak för att slåss med våldsamma islamistiska grupperingar. Resenärerna delar en trohet till extremt våldsamma, intoleranta och människofientliga åsikter som frodas genom breda islamistiska nätverk. Ett tydligt exempel på en kommun där religiös fundamentalism gror är Göteborgs kommun, som med råge har flest jihadistresenärer trots stora satsningar för att motverka detta. Göteborg råkar även vara en kommun med utbyggda islamistiska nätverk som samarbetar och drar nytta av offentliga medel som används för utbildning och spridning av radikala religiösa budskap.

En viktig del för att rekryteringarna ska kunna fortgå och för att unga ska ta till sig detta tankesätt, är att i ett tidigt skede hela tiden låta hjärntvätta människor, då inte helt sällan barn och unga som är lättpåverkade. Det är inte bara i Göteborg vi kan se denna företeelse. En stor del av de trossamfund som verkar i Sverige har kopplingar till svenska terrorister bedriver också andra verksamheter, såsom skolor. I vissa av dessa kan vi se skolpersonal som är direkt eller indirekt anslutna till organisationer som stödjer våldsbejakande och islamistiska grupper. Här har vi ett grundläggande problem som kan och omedelbart måste åtgärdas.

Regeringen bör ge Skolinspektionen i uppdrag att granska skolor som drivs av eller har en nära koppling till trossamfund. Eftersom ekonomin är viktig för religiöst fundamentalistiska grupper bör regeringen likaså utreda vilka ekonomiska band som finns mellan å ena sidan offentligt finansierade trossamfund, och andra sidan vissa friskolor som på pappret inte styrs av trossamfund men som ändå har starka kopplingar till sådana.

 

 

Markus Wiechel (SD)

Johan Nissinen (SD)