Motion till riksdagen
2017/18:2121
av Cecilia Magnusson m.fl. (M, V, KD, MP, L, C)

Undersökningskommission Dawit Isaak


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en undersökningskommission och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tyvärr har många svenska medborgare kidnappats i utlandet och tillfångatagits av regimer, och grupperingar, som inte ger mycket för varken yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter. Vi har till exempel Gui Minhai i Kina, Hamza Yalcin i Spanien, hjärtläkaren Fikru Maru i Etiopien, nyligen Chary Annamuradov i Belarus och tidigare Schibbye/Persson i Etiopien. Dessutom Falkehed/Hammarström i Syrien och under en kort period två journalister från Uppdrag granskning i Zambia m fl. Även Johan Gustafsson, som nyss frigavs i Mali, är exempel på hårt arbete från polis och Utrikesdepartement som gett frukt.

Varje sådan situation som personerna ovan varit utsatta för är unik samtidigt som det är viktigt att dra erfarenheter av allt det arbete som lagts ned, oavsett utgång av insatserna. En undersökningskommission skulle vara väl lämpad att kunna göra ett sådant arbete. Då skulle vi kunna få veta vilka insatser som är verksamma och ha beredskap för framtiden.

Den svensk som har suttit längst fängslad utan vare sig åtal eller dom är Dawit Isaak. I ofattbara sexton (16) år har den eritreanska regimen hållit honom fången. Han har inte fått träffa sin familj, ingen advokat och inte heller några svenska diplomater under hela denna tid.

Trots att omfattande insatser lagts ned under åren är Dawit fortfarande fången. Vi anser att det är dags att sammanställa de olika insatser, som gjorts för Dawit Isaak och andra, för att kunna få kunskap om vilka arbetsmetoder som fungerar bäst. Faktum är att Dawit riskerar livet redan som det är, med tyst diplomati eller utan. En genomlysning för att se om det finns strategier och erfarenheter från andra fall att pröva, är vi skyldiga honom efter så många år. Oavsett hur hårt och kunnigt UD arbetat kan nya ögon se nya saker. Det finns i alla fall inget att förlora på det.

Efter 16 år kan man inte säga att vi skall ge hittillsvarande strategier lite ytterligare tid. Dawit Isaak och andra förtjänar en prestigelös och fullständig analys av vad som gjorts och vad man valt att inte göra.

Dessutom behövs all kunskap som går att få fram inför framtiden då vi är inte garanterade att ytterligare svenska medborgare ska hamna i fångenskap utomlands och behöver den mest professionella hjälp de kan få.

 

 

Cecilia Magnusson (M)

 

Amineh Kakabaveh (V)

Jonas Sjöstedt (V)

Désirée Pethrus (KD)

Carl Schlyter (MP)

Barbro Westerholm (L)

Annika Lillemets (MP)

Ulla Andersson (V)

Valter Mutt (MP)

Lisbeth Sundén Andersson (M)

Said Abdu (L)

Ola Johansson (C)

Yasmine Posio Nilsson (V)