Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn och presentera förslag på vilka krav som ska ställas vid förnyelse av körkort, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Nollvisionen för vägtrafiksäkerhetsarbetet antogs av riksdagen 1997. Svenskt trafiksäkerhetsarbete har varit framgångsrikt och dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. De senaste åren verkar dock minskningen av antalet omkomna i vägtrafikolyckor ha stannat av.
Under 2015 omkom 259 personer i vägtrafikolyckor vilket är ungefär lika många som de två föregående åren. Som följd av detta beslutade regeringen i september 2016 om en ”Nystart för nollvisionen”.
Det är bra, däremot räcker det inte. Att idag förnya sitt B-körkort kräver inga motprestationer förutom ett förnyat foto och avgiftsbetalning. Därför borde det utredas om vilka krav vid förnyelse av körkort som borde ställas.
Den teoretiska kunskapen för att få lov att köra bil testas endast en gång och det då körkortet ska tas. Varje år förnyas och förändras regelverket utan att krav ställs på att körkortsinnehavares kunskap om dessa nya regler testas. Därför borde nya och förändrade regler tillhandahållas körkortsinnehavare på ett lättillgängligt sätt. Lämpligt borde vara att vid förnyelse av B-körkort vart 10:e år också testa körkortsinnehavarens teoretiska kunskaper.
2013 infördes nya regler för tyngre körkortsbehörigheter vilket innebär att innehavaren behöver förnya sin behörighet vart 5:e år med hälsodeklaration och synintyg.
När det gäller körkort för personbil krävs endast synintyg när körkortsinnehavaren ansöker om lämplighetsintyg, vilket görs då personen ska börja övningsköra och i många fall är då personen 16 år. Synen förändras genom hela livet och många gånger kommer synförsämringar och ögonsjukdomar smygande. Det är inte säkert att körkortsinnehavaren är medveten om att hens syn inte längre är tillräcklig för bilkörning.
Därför vore det rimligt att vid förnyelse av körkort vart 10:e år förutom nytt fotografi även bifoga ett synintyg.
Om en läkare konstaterar att en körkortsinnehavare inte uppfyller kraven i föreskriften har hen ett ansvar att se till att patienten inte längre får köra bil. Om det handlar om ett tillfälligt sjukdomstillstånd kan en tillsägelse om att inte köra bil under en viss begränsad tid vara tillräcklig, om läkare bedömer att patienten kommer att följa den. Annars är man skyldig att anmäla förhållandena till Transportstyrelsen.
Om en läkare gör bedömningen att det räcker med en tillsägelse och patienten ändå väljer att köra bil och blir stoppad av polisen så kommer patienten visa ett giltigt körkort och polisen har ingen aning om att personen inte är lämplig för bilkörning vid tidpunkten. I dessa fall då idag endast en tillsägelse från läkaren räcker är det kanske rimligare att läkaren även rapporterar dessa patienter till Transportstyrelen och sedan får rapportera igen när personen uppfyller kraven för bilkörning.
Det har framkommit att läkare kommit överens med patienter som permanent är olämpliga för bilkörning att de inte ska köra och samtidigt väljer läkaren att inte rapportera det till Transportstyrelen. En av orsakerna är att patienten gärna vill ha kvar sitt körkort som legitimation, vilket inte borde vara en rimlig anledning för att få behålla körkortet. Därför bör en översyn göras som tittar närmare på hur det fungerar i praktiken idag och om ytterligare krav ska ställas på läkaren så att personer som är olämpliga för bilkörning verkligen anmäls.
Emma Hult (MP) |
|