Motion till riksdagen
2017/18:2110
av Karin Svensson Smith (MP)

Öresund bör bli ett marint reservat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Öresund bör bli ett marint reservat och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Öresund omges av Nordens mest tätbefolkade område samtidigt som det innehåller höga ekologiska värden. De starka strömmarna i mötet mellan Kattegatt och Östersjön innebär att vattenutbytet är ovanligt stort och dessutom flyter två nästan helt skilda vattenmassor ovanpå varandra.

På många sätt är miljön och naturen i och kring Öresund unik. Kusten rymmer allt från brant klippkust i norr till sandstränder och sandrev i söder. Däremellan finns även grunda sten- och grusstränder liksom mjuka sand- och lerbottnar. Den varierande miljön och inflödet från både Östersjön och Västerhavet skapar ett koncentrat av många olika naturmiljöer. Således finns här ett unikt marint liv.

Sedan 1932 har det av säkerhetsskäl varit trålningsförbud i Öresund. Det har skapat förutsättningar för många arter och miljöer att hållas livskraftiga. Därför finns det idag ett relativt bra fiskebestånd kvar av bland annat sill, torsk och rödspätta. Det går också att hitta fiskarter som haj och rocka. Här finns även viktiga ålgräsängar och musselbanker fortfarande bevarade. Om trålningsförbudet skulle försvinna skulle många miljöer i Öresund vara hotade. Det är också en ständig risk att det olagliga trålfisket breder ut sig. Därför finns skäl att undersöka hur skyddet av ekosystemet i Öresund kan utökas och ytterligare förstärkas.

Inför EU-parlamentsvalet 2014 fanns det en stark opinion för att skydda Öresund mot exploatering. Flera aktioner, bl a med EU-parlamentsledamöter genomfördes och fick en stor uppmärksamhet. Även i valrörelsen inför riksdagsvalet samma år fick kraven på skydd av Öresund ett ansenligt utrymme i debatten. Sedan dess har inflyttning till Öresundsregionen och det kraftiga bostadsbyggandet ökat exploateringstrycket. Byggande av hur och vägar i t ex Köpenhamnsregionen kräver stora mängder sand som bland annat tas från Öresunds botten. Det skadar fisket och hela Öresunds naturliv för all framtid enligt 14 kustkommuner och 13 miljöorganisationer som 2017 gått samman och krävt ett stopp för sandsugning.

Den pågående klimatförändringen leder till att skyfall och perioder med långvarigt regn blir vanligare. Då händer det att låglänta reningsverk vid kuststäderna bräddas och orenat avloppsvatten går rakt ut i Öresund. Särskilt sommartid är det viktigt att badvattnet inte blir otjänligt, men även med hänsyn till andra levande varelser måste utläckaget av avloppsvatten och förorenat dagvatten upphöra.

Ett marint reservat skulle lyfta fram och skapa medvetande kring Öresunds viktiga värden. Särskilda utmaningar tillkommer med havsnivåhöjningar, fortsatt befolkningsökning och växande intresse för exploateringar. Detta innebär utmaningar för området: att tillgängliggöra samtidigt som dess naturvärden parallellt måste bevaras för kommande generationer.

 

 

Karin Svensson Smith (MP)