Motion till riksdagen
2017/18:2103
av Stefan Nilsson (MP)

Kvalitetsregister för att följa upp vården av suicidala personer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp vården av suicidala personer och tillkännager detta för regeringen.

Bakgrund och motivering

I Sverige dör ungefär 1 500 personer varje år av självmord. Detta kan jämföras med antalet döda i trafiken, som är färre än 300 personer per år. För att kunna minska antalet som tar sina liv så behövs många olika typer av åtgärder. Nasp, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, är statens och Stockholms läns landstings gemensamma centrala expertenhet inom självmordsforskning och självmordsprevention.

Tio procent av alla som försökt begå självmord och varit i kontakt med hälso- och sjukvården kommer att ta sitt liv. De flesta gör det inom ett år efter utskrivningen. Nasp eller annan statlig organisation bör få i uppdrag att ta initiativ till ett kvalitetsregister, där det följs upp vad som händer efter att suicidala personer lämnar sjukvården. Det skulle ge värdefull konkret kunskap om vilka typer av behandling som fungerar.

 

 

Stefan Nilsson (MP)