Motion till riksdagen
2017/18:2064
av Johan Nissinen (SD)

Verklighetsförankring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagsledamöterna ska ha två arbetsveckor om året ute på en vanlig arbetsplats och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Riksdagen tar ständigt omfattande beslut som i allra högsta grad påverkar människors vardag. Det är därmed viktigt att riksdagsledamöterna har förståelse och närhet till den vanliga människans vardag. Verkligheten ser tyvärr inte ut så, i och med att många ledamöter inte har haft ett arbete utanför politiken på väldigt länge eller inget arbete alls. Detta i och med att de har suttit i riksdagen flera mandatperioder, gått direkt ifrån universitetet eller skolats direkt in i politiken genom ungdomsförbunden.

Ledamöterna borde därför vara ute i verkligheten och arbeta två veckor om året för att få en förståelse för väljarnas vardagssituation. Dessa två veckor ska vara på samma premisser som för en ordinarie anställd på arbetsplatsen. Det ska också vara ett brett och allmänt yrke såsom t.ex. undersköterska eller rörmokare som gör att man får ett perspektiv på det tunga och stressiga som leder till förtidspensioneringar och sjukskrivningar. Politikerna ska inte kunna smita undan och få ett glidarjobb genom kontakter och sedan påstå att de har sett vekligheten.

 

 

Johan Nissinen (SD)