Motion till riksdagen
2017/18:2063
av Johan Nissinen (SD)

Ändra donationsreglerna – Ge livet som gåva


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en lagändring som innebär att medborgaren måste göra ett aktivt val för att inte donera sina organ och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Organdonation avser organ- och vävnadsdonation för transplantation. Organdonation är viktigt för individers hälsa och för samhället, samtidigt som det råder brist på organ i Sverige.

Svenska läkare är duktiga och bland de bästa i världen på transplantationer, men svenska folket näst sämst på att donera organ. Undersökningar 2003 visar att hälften av alla barn och var femte vuxen med behov av nya organ dör i väntan på ett nytt hjärta eller nya lungor. Varje år drabbas ca 1 100 personer av så svår njursvikt att de måste behandlas med dialys.

Om man tittar på det totala behovet av transplantationer i Sverige idag så ligger behovet på ca det dubbla, bortsett från hornhinnetransplantationer. I Sverige utförs varje år ca 400 njurtransplantationer, och i en tredjedel av alla njurtransplantationer doneras njuren av någon levande närstående.

Totalt genomförs ca 750 transplantationer i Sverige, detta innebär ett underskott på ca 1 500 organ per år (siffrorna gäller 2011 och är hämtade från svenska donationsrådet).

I Sverige idag har vi en lag som säger att du måste anmäla dig till donationsregistret för att kunna donera dina organ vid din död. En undersökning från 2010 visade att 80 % av den svenska befolkningen var positiva till att donera sina organ.

Att du har anmält dig till donationsregistret är dock ingen garanti för att du ska få donera dina organ, det är nämligen dina anhöriga som beslutar om detta i slutändan. Så även om du har anmält dig och är positiv till donation, så kan dina barn och anhöriga neka till detta om de så önskar.

I vissa europeiska länder ser lagen om donation ut på ett helt annat sätt än vad den gör i Sverige. T.ex. i Spanien är det obligatoriskt att donera sina organ, om man inte gör ett aktivt val att avstå från detta, det vill säga tvärtemot Sveriges hållning till organdonationer.

Jag anser att detta sätt att arbeta med donationer vore mycket bättre både samhällsekonomiskt och för personer med transplantationsbehov.

Enligt donationsrådet sparar varje njurdonation ca 2,5 miljoner kronor bara i kostnader för vården, till detta kommer kostnader för sjukskrivningar och resor till och från dialysen. Till detta kommer även förlorade skatteinkomster då de flesta dialyspatienter kan återgå till heltidsarbete en kort tid efter transplantationen.

Jag anser att Sverige skall ta efter Spanien och införa obligatorisk donation om inte annat för att minska det mänskliga lidandet som väntan på ett nytt organ innebär.

 

 

Johan Nissinen (SD)