Motion till riksdagen
2017/18:2055
av Lena Asplund (M)

Fler yrken inom vården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa fler yrken inom vården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor anser att de inte räcker till, de har mindre tid med patienten och upplever en stressad arbetsmiljö. Dessa utmaningar gällande kompetensförsörjning och rimliga arbetsvillkor kan inte enbart utelämnas till att vara en fråga för varje enskilt landsting och region. Den viktigaste tillgången vi har inom vården är sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor och övrig personal som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Om dessa måste vi värna, vi står också inför stora utmaningar och samhället måste anpassa sig till framtidens behov.

Samtidigt har vi en alarmerande situation där det behövs nya vägar till jobb, lägre trösklar in på arbetsmarknaden och ökade drivkrafter för företag att anställa. Vi måste få bort jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda samt se till att fler unga kan få sitt första jobb. Vi måste ta tillvara de kompetenser som finns i samhället och erbjuda individen fler, enklare och bättre vägar in – och upp – i arbetslivet. Vi måste skapa förutsättningar för fler enkla jobb. Där har sjukvården ett stort behov som kan fyllas. Vårdpersonalen måste bli avlastad och fler måste få sitt första jobb.

Vårdpersonal gör sitt yttersta men är i stort behov av såväl fler kollegor som avlastning med uppgifter som inte i lika hög grad kräver en specifik utbildning. Med fler personer inom sjukvården som kan utföra enklare arbetsuppgifter, avlastas undersköterskorna som får mer tid till omvårdnad och i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna. Att jobba i vården är inte enkelt, därför behövs det fler människor som hjälps åt, som avlastar och underlättar för de som arbetar med patienterna. Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare. Vi har en viktig uppgift i att skapa arbetsplatser där människor kommer till sin rätt och där deras kompetens tas tillvara. Där är sjukvården enormt viktig. Med detta behöver fler yrken inom vården.

 

 

Lena Asplund (M)