Motion till riksdagen
2017/18:2046
av Markus Wiechel (SD)

Social kunskap i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ökad undervisning med tillhörande praktik för elever i samhällsviktiga funktioner och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ökad undervisning i respekt, vett och etikett samt sociala koder och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ökad verklighets- och djurnära pedagogik för svenska elever och tillkännager detta för regeringen.

Utbildning i vett och etikett, sociala koder och samhällsbyggande funktioner

Att lära sig vett och etikett, sociala koder och social samvaro kan tyckas vara en ganska liten del när barn och ungdomar växer upp. Det är dock betydligt viktigare än vad man kan tro, inte minst då dessa så småningom ska ut i arbetslivet och förstå sig på vårt gemensamma samhällsbygge. Vikten av att vara delaktig i detta bygge och dessutom förstå vikten av ömsesidig respekt kan vara avgörande för att vår välfärd ska fungera väl men även för att våra medmänniskor ska lära sig vikten av solidaritet när densamma fallerar.

Tyvärr har vi fått se ett allt mer förhärdat klimat i och omkring våra barns och ungdomars uppväxt. Vi ser hur en tuffare attityd blir allt mer tydlig och hur hårda ord inom skolans värld blivit allt mer påtaglig. Likväl har vi sett hur respekten mellan elever och mellan elever och lärare blivit allt sämre. Även om grunden för att fostra och lära sina barn respekt främst ligger på vårdnadshavare, är skolan ett bra forum för att i praktiken pröva barnens förmåga, samt följa upp och se hur detta löper framöver. Med aktiva elever i ett tidigt stadium kan således också fler av dessa i ett tidigt stadium finna vad de har för yrkesambition i framtiden.

Vi människor påverkas på fler sätt idag jämfört med hur det sett ut historiskt. Tack vare, eller på grund av internet och sociala medier har de sociala förmågorna i många fall fallit undan. Detta ställer högre krav på oss att aktivt lära ut hur vi ska förhålla oss till varandra. Grundförutsättningarna för social samvaro är dock desamma som förr då vi måste klara av att visa varandra respekt och empati. Grundförutsättningarna för viktiga samhällsfunktioner är likaså desamma som förr. Vi är fortfarande beroende av funktioner såsom brandkår, polis och räddningstjänst. Vi kommer fortsatt att behöva läkare, sjuksköterskor och vårdbiträden. Genom att kombinera grundläggande kunskaper i social samvaro, samhällsviktiga funktioner och andra viktiga delar av samhället skapar vi således en gemenskap och förståelse som är ovärderlig. Av den anledningen krävs ytterligare satsningar i skolan för att stärka dessa band. Såväl elever tjänar på detta långsiktigt, som samhället som idag är i behov av såväl fler händer inom dessa funktioner som framtida medarbetare. Regeringen bör vidta åtgärder för ökad undervisning med tillhörande praktik för elever i samhällsviktiga funktioner såsom exempelvis äldreomsorg, polis, brandkår och sjukvård. Regeringen bör även vidta åtgärder för ökad undervisning i respekt, vett och etikett samt sociala koder.

Utbildning i djurskydd och umgänge med djur

Det finns flera exempel runt om i världen där barn och ungdomar i ett tidigt stadium får chansen att umgås med djur samt ta hand om dessa. De får i ett tidigt stadium chansen att utforska och lära sig om livet samt ta hand om djur från att de är små, till eventuell slakt. Djur är mer än böcker och saker, de är levande varelser som i varierande utsträckning kommunicerar med sin omgivning. De föds, äter, sover, leker, parar sig och dör, precis som människor. Man har använt sig av djur i undervisningen just för att barn i låga åldrar tidigt kan lära sig vikten av respekt och vikten av att behandla andra levande varelser väl. Utöver ett långsiktigt moraliskt perspektiv kan närheten till djur vara viktig för barn som har mycket att säga, men inte vill säga det till en människa. Detta är ett av skälen till att djur ibland används i terapisyften.

Det finns som bekant olika verksamheter som kan agera föredömen för barn i låga åldrar. Shiloh Israel Childrens fund är ett exempel på ett initiativ som stöttar en verksamhet där barn från tidig ålder får vara med om att ta hand om olika sorters djur (allt ifrån getter till höns och kaniner). Från grunden lär de känna djuren som sina vänner och de får från grunden vara med om renhållning, matning och annan skötsel av djuren. För dessa blir det inte bara terapi eller hur man sköter gårds- och husdjur utan även ökad kunskap om biologi och en gedigen lektion i sund djurhållning. Genom att kombinera utbildningsinsatser med praktik bör regeringen återkomma med förslag som syftar till att en verklighets- och djurnära pedagogik ökar i Sveriges skolor.

 

 

Markus Wiechel (SD)