Motion till riksdagen
2017/18:2032
av Anette Åkesson (M)

Filial till Flygvapenmuseum i Ljungbyhed


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningen för att Flygvapenmuseum i Linköping får i uppdrag att öppna en filial i Ljungbyhed för att uppmärksamma en unik svensk flyghistoria och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I månadsskiftet augusti/september 1910 företogs den första flygningen i Sverige med svensk pilot och svenskbyggt flygplan. Då lyckades Hjalmar Nyrop lyfta från Ljungbyhed. Han startade senare en flygskola, dock utan att någon elev erhöll certifikat.

En mer omfattande skolverksamhet bedrevs mellan 1915 och 1920 av Enoch Thulin. Det började med utbildning av enbart militära piloter. Efter första världskriget fortsatte utbildningen av civila piloter. Totalt utbildades 101 elever vid Thulins Flygskola. Den sista, som erhöll sitt certifikat, var Sveriges första aviatris, nämligen Elsa Andersson.

När Flygvapnet 1926 startades som en fristående försvarsgren förlades flygutbildningen till Ljungbyhed. Fram till Krigsflygskolans avveckling 1998 har cirka

5 200 militära piloter fått sin grundutbildning här.

Under denna långa period har mer än 20 olika flygplanstyper använts. Ett flertal individer finns fortfarande bevarade i landet. Flertalet av dessa är dock utspridda, även på platser som aldrig haft flygutbildning.

Ljungbyheds Militärhistoriska Museum öppnade under 2016 en ny avdelning som speglar just flyghistorien på Ljungbyhed. Den naturliga utvecklingen vore att kunna visa flera av de kvarvarande flygplanstyper som använts vid utbildningen. Vi tycker att dessa skolflygplan rimligtvis borde samlas och exponeras i den miljö där de tidigare hörde hemma.

Samtidigt finns Flygvapenmuseum i Linköping som har över 300 flygplan och helikoptrar. Dock visas endast omkring 50 i museets egna utställningar. Resten är magasinerade eller utlånade till andra museer världen över. Flygvapenmuseum är en del av Statens försvarshistoriska museer, en myndighet där bland annat Armémuseum i Stockholm också ingår.

Tyvärr saknas lämpliga lokaler i Ljungbyheds Militärhistoriska Museums närhet. För att knyta samman all flyghistoria på Ljungbyhed skulle det vara lämpligt att uppföra nya utställningslokaler i samma stil som Thulins flyghangarer från 1910-talet. Länsstyrelsen har vid underhandskontakt angett att det troligen inte finns några formella hinder för byggnation.

I samband med de flesta förbandsnedläggningar inom försvaret har staten hjälpt till med att etablera andra aktiviteter på berörda orter. När det gäller Ljungbyhed så har detta i princip uteblivit helt. En filial till Flygvapenmuseum i Ljungbyhed vore ett önskvärt alternativ.

 

 

Anette Åkesson (M)