Motion till riksdagen
2017/18:2026
av Maria Plass (M)

Inventeringen av nyckelbiotoper


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om inventeringen av nyckelbiotoper och deras påverkan på skogsbruket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har lagt fram ett förslag om en landsomfattande inventering av skogar med höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper. Även om syftet är vällovligt har det riktats kraftig kritik mot förslaget, inte minst från skogs- och lantbrukare som anser att förslaget innebär ett misstroende mot den rådande skogspolitiken och det frivilliga hänsynsarbete som bedrivs av markägarna själva.

Även i sak finns det flera problem med förslaget. Den inventeringsmetodik som i nuläget används för att identifiera nyckelbiotoper riskerar att leda till att skogsmark tas ur bruk felaktigt. Det är allvarligt eftersom ett område, när det registrerats som nyckelbiotop, i praktiken sätter stopp för möjligheten att bruka marken. På flera platser i Sverige är dessutom redan stora delar av skogen skyddade.

Den svenska skogen är en viktig naturresurs och skogsnäringen bidrar med stora belopp till den svenska ekonomin. Det är dessutom en viktig näring utanför storstadsregionerna. Även den miljömässiga dimensionen i förslaget är tveksam då den svenska skogen bidrar till omställningen till ett fossilfritt samhälle, ett intresse som då ska vägas mot en inventering av värdefull natur som sker med stora inslag av godtycke.

Därför bör hela inventeringen av nyckelbiotoper avbrytas i sin nuvarande form och i grunden ses över så att skogsägarna inte drabbas på ett sätt som är oskäligt.

 

 

Maria Plass (M)