Motion till riksdagen
2017/18:1963
av Lars Beckman (M)

Utvidga möjligheterna för jägare att jaga med lampa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvidga möjligheterna för jägare att jaga med lampa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering 

Idag får endast fast belysning nyttjas vid jakt och man får inte använda lampa på vapnet. Det går att ansöka om dispens för att ha lampa på vapnet vid skyddsjakt på vildsvin i växande gröda. Processen är dock krånglig för markägaren och den gäller bara på den egna marken med omkrets om man får det beviljat. När det gäller möjlighet att jaga vildsvin så bör det i första hand alltid vara lovligt med rörlig belysning och i andra hand vid skyddsjakt i växande gröda.

När det gäller användning av kamera ska det vara enkelt att få tillstånd eller vara tillståndsfritt efter vissa regler. Det underlättar vid inventering och det går också att se vilka tider vildsvinen kommer.

Det är viktigt att jägarna, som är en viktig del av viltvården i Sverige, har de bästa förutsättningarna för att kunna bedriva jakt och regeringen bör ta initiativ till regelförenklingar så att jakt med lampa alltid kan användas liksom kamera.

 

 

Lars Beckman (M)