Motion till riksdagen
2017/18:1951
av Margareta Cederfelt (M)

Utveckling av mikrolån


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utreda en utveckling av mikrolån för att underlätta etableringen av fler företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De flesta nya jobb tillkommer i näringslivet. Samtidigt skapar nya arbetstillfällen tillväxt vilket i sin tur genererar skatteintäkter som finansierar vår gemensamma välfärd. Detta är en viktig anledning till varför ett växande och stabilt näringsliv är viktigt.

Almi har till uppgift att stödja tillkomsten av fler företag. En viktig del för att stödja tillkomsten av fler företag är de så kallade mikrolånen. I flera länder, exempelvis Nederländerna och Kanada, samverkar banker och statliga organ kring mikrolån vid nystart av företag.

Enligt Tillväxtverket funderar varannan svensk över möjligheten att starta ett eget företag. Diskrepansen mellan antalet personer som funderar över att starta ett företag och de som faktiskt gör slag i saken visar på att det finns potential för att ytterligare personer skulle kunna ta steget fullt ut och bli företagare. Företagande kan också vara en möjlighet för de som kommer till Sverige att snabbare få en etablering på arbetsmarknaden och egenförsörjning.

En metod för att underlätta för flera att förverkliga sin dröm om att starta företag skulle kunna vara att utveckla systemet med mikrolån. På samma sätt som studielån möjliggör för studenter att studera skulle mikrolån möjliggöra för fler att starta företag. Studielån betalas ut snabbt och smidigt efter det att studenter att blivit antagna till en utbildning och registrerat sig som studenter. En liknande princip skulle kunna utvecklas vad gäller mikrolån vid start av företag.

Ett mikronlånssystem liknande studiemedelssystemet bör byggas upp så att det inte belastar statsbudgeten utan är självfinansierat. Kostnaden skulle kunna finansieras genom en omfördelning av det statliga företagsstödet. En förutsättning för att erhålla mikrolån skulle vara att de har föregåtts av rådgivning. All erfarenhet visar att de företagare som förberett sig före start av företagandet löper lägre risk för att misslyckas.

Mikrolånssystemet skulle med fördel administreras av bankerna men med en delad statlig garanti.

En utveckling av mikrolån enligt principerna ovan förutsätter en grundlig utredning där syftet är att underlätta etableringen av fler företag genom ett smidigt lånesystem med statlig medfinansiering.

 

 

Margareta Cederfelt (M)