Motion till riksdagen
2017/18:1950
av Sotiris Delis (M)

Polisens närvaro på landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om polisens reella närvaro på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vikten av trygghet går inte att nog betona. Det gäller för såväl storstad som landsbygd. Men med tanke på de långa avstånden för de boende ute i landsbygden är hög tillgång till polisiära insatser extra viktig. Fler synliga poliser förebygger brott och påverkar känslan av trygghet.

Den passivitet som regeringen visar för att skapa de förutsättningar som åter ger polisen slagkraft är oroande. Bristen på initiativ mot brottslighet inom den svenska polisen som orsakats av organisations- och ledningsproblem skapar utrymme för andra organisationer exempelvis Soldiers of Odin att självutnämnt axla rollen som upprätthållare av ordning.

Det borde vara en självklarhet att polisens närvaro märks och känns i hela Sverige. Detta för att främja en levande landsbygd och ge alla människor samma möjligheter att känna trygghet oavsett om det livet är i storstaden eller på landsbygden.

 

 

Sotiris Delis (M)