Motion till riksdagen
2017/18:1947
av Sofia Arkelsten (M)

Vårdvägran


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna aborträtten och inte införa rätt till vårdvägran och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska aborträtten har brett politiskt stöd. Den har också brett stöd hos medborgarna. Det vore mycket olyckligt att förändra ordningen vi har genom att införa rätt till vårdvägran inom abortvården. På så sätt inskränks aborträtten i praktiken. Sveriges riksdag ska stå upp för och värna den svenska aborträtten. När motioner i detta ämne behandlades i socialutskottet vidhöll utskottet att frågan om samvetsfrihet är av stor principiell vikt och avslog motionsyrkanden om vårdvägran, som där benämndes samvetsfrihet.

Debatten om så kallad samvetsfrihet inom abortvården har med olika intensitet pågått sedan den nuvarande abortlagstiftningen infördes.

Sveriges abortlagstiftning fastslår rätten till självbestämmande över sin kropp, sin hälsa, sin framtid och sitt liv. Det är grundläggande mänskliga rättigheter och en lagstiftning att värna om.

När den nuvarande abortlagen infördes valde lagstiftaren att inte införa specifika bestämmelser om så kallad samvetsfrihet inom abortvården. Istället hänvisas till normala arbetsrättsliga principer och arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Det betyder att om en anställd inte vill utföra vissa arbetsuppgifter får arbetsgivaren se om det finns annat lämpligt arbete att utföra. Om så inte är fallet är arbetsvägran grund för uppsägning.

 

 

Sofia Arkelsten (M)