Motion till riksdagen
2017/18:1941
av Christian Holm Barenfeld (M)

Återinför ett utökat tjänstemannaansvar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka tjänstemannaansvaret för att möjliggöra ansvarsutkrävande av tjänstemän i offentlig förvaltning som har arbetat mot eller fattat beslut som stridit mot regelverket, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Privatpersoner och företag upplever ibland vid kontakter med myndigheter och offentliga institutioner att de blir felaktigt behandlade i förhållande till vad som är förenligt med lagar och regler i offentlig verksamhet. Det åligger ju alla personer som utför ett arbete, att de har ett ansvar att sköta sitt jobb på ett så korrekt och professionellt sätt som möjligt.

Vid vissa tillfällen händer det att något har gått fel på grund av att en tjänsteman har tolkat lagar, regler och förordningar på ett felaktigt sätt. I dessa fall bör möjligheten ses över att utkräva ansvar av tjänstemannen för de eventuella fel som begåtts. Den möjligheten är idag mycket begränsad då tjänstemannaansvaret inom den offentliga förvaltningen reformerades 1974.

Beteckningen tjänstefel återinfördes 1989, men med en annan innebörd än vad tjänstefel tidigare haft. Enligt 20 kap. 1 § brottsbalken (BrB) ska den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Är gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter att anse som ringa, ska personen inte dömas till ansvar.

För att den offentliga förvaltningen ska kunna utvecklas och bli ännu bättre bör möjligheten ses över att återinföra ett utökat tjänstemannaansvar till skydd för privatpersoner och företag i fall där fel har begåtts.

 

 

Christian Holm Barenfeld (M)