Motion till riksdagen
2017/18:1934
av Gunilla Nordgren (M)

Reglerna för annonsering av tjänster i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av gällande regler för utannonsering av tjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alltför ofta läser man att människor som har arbete, betalar skatt och har bott i Sverige i flera år plötsligt utvisas av Migrationsverket. Dessa människor får hela sin tillvaro uppriven och familj och barn likaså, ofta helt i onödan och beroende på små misstag.

Det kan vara att man fått jobb via annan kanal än Arbetsförmedlingen eller att tjänsten inte varit annonserad inom EU. Det kan också röra sig om att man till exempel fått en något för lite inbetald pension. Det har även förekommit att man missat att skicka in en blankett i tid angående förlängning av ett arbetstillstånd.

Det finns regler inom EU, men varför det ska finnas något krav som hindrar arbetsgivaren från att välja andra rekryteringskanaler än just Arbetsförmedlingen är obegripligt. Det avgörande är ju att det i utannonseringen framgår att unionsföreträdet har respekterats.

Det är bra att man kontrollerar att människor inte utnyttjas med orättfärdiga löner och villkor, men det finns utvisningsbeslut där det inte alls är fallet. Det finns exempelvis ett fall där en thailändsk man blev utvisad för att han tjänade 38 kronor för lite i månaden enligt kollektivavtalet. Det finns även andra fall där personer blivit utvisade för att jobbet de sökt endast utannonserats på Linkedin. Dessa orättvisa bedömningar undergräver förtroendet för migrationspolitiken samtidigt som staten går miste om skatteintäkter och kompetens i onödan.

Det behövs därför ett förtydligande i reglerna som innebär att människor som har arbete i Sverige inte kan utvisas på grund av bagateller eller för att man fått arbete via annan kanal än Arbetsförmedlingen och som ger möjlighet att kunna rätta till eventuella småfel som uppkommit innan utvisningsbeslutet verkställs.

 

 

Gunilla Nordgren (M)