Motion till riksdagen
2017/18:1932
av Gunilla Nordgren (M)

Stimulera ökad konsumtion och produktion av biogas och biobränsle


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att stimulera en ökad användning av biogas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ligger långt fram vad gäller arbetet med att minska växthusutsläppen. Det finns mål om en fossiloberoende fordonsflotta och vi kan se en positiv utveckling av till exempel el- och hybridbilar, men fortfarande drivs fordonen till en övervägande del av bensin och diesel.

Med en ökad användning av biogas som fordonsbränsle kan utsläppen av koldioxidutsläpp minska kraftigt och så även utsläpp av andra hälsofarliga ämnen såsom kväve och partiklar. Biogas är förnybart, bidrar till effektiv avfallshantering och möjliggör en inhemsk produktion som kan ske lokalt och skapa viktiga arbetstillfällen.

Många lantbrukare, energibolag, massafabriker och andra aktörer som skulle vilja starta eller utöka sin biogasproduktion tvekar idag då det saknas långsiktiga regler och styrmedel. Det finns flera sätt att stimulera produktion och konsumtion av fordonsgas.

Ett sätt skulle kunna vara att via miljöbilspremier och kommande bonus–malus-system, stimulera efterfrågan på fordon som drivs med biobränsle. God tillgång till pumpstationer i hela landet och långsiktiga regler är andra sätt. Det är viktigt med långsiktiga regler och stimulanser inte minst för att det ska ske en teknikutveckling.

Transportsektorn och jordbruket skulle kunna minska sina utsläpp kraftigt om tillverkning och utveckling av nya lastbilar, jordbruksmaskiner med mera övergick till en ökad användning av biobränsle.  

Svensk biogasproduktion befinner sig just nu i en kris och det finns risk för nedläggningar av produktionsanläggningar. Konkurrensen snedvrids då andra länder, bland annat Danmark, har valt att främja inhemsk produktion av biogas genom produktionsstöd.

Vid export till Sverige av biogas som är producerad i exempelvis Danmark åtnjuter den samma skattebefrielse som svenskproducerad biogas. Med andra ord blir priset för importerad biogas mycket lägre. I dag är priset nere på en nivå som inte motsvarar produktionskostnaden i Sverige. Denna situation riskerar att slå ut svensk biogasproduktion, vilket vore högst olyckligt.

Jag anser utifrån ovan att det är av mycket stor vikt att regeringen på olika sätt arbetar för att uppmuntra byggandet av fler biogasanläggningar så att produktion och konsumtion av biogas/fordonsgas i Sverige kan öka. För att detta ska lyckas krävs bland annat långsiktiga regler.

En ökad inhemsk produktion och ett ökat användande av biobränsle skulle även innebära ett minskat beroende av import av bensin och diesel, vilket även skulle vara positivt för vår försörjnings- och krisberedskap.

 

 

Gunilla Nordgren (M)