Motion till riksdagen
2017/18:1924
av Gunilla Nordgren (M)

Fler poliser till mindre orter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av fler poliser även i mindre orter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Synliga poliser är en trygghet för många människor och fungerar även brottsförebyggande. På landsbygden och i mindre tätorter lyser dock polisen med sin frånvaro på många håll.

Frånvaron av synlig polis i de mindre orterna gör att kommunerna känner sig tvingade att betala för personal, så kallade kommunala ordningsvakter, som patrullerar på kvällar och helger. Men i debatten hörs främst krav på en ökad polisiär närvaro i socialt utsatta områden.

Olika stöldligor är numera mycket medvetna om att polisen inte är närvarande i glest befolkade områden och därför är bostadsinbrott, bilinbrott och andra former i dessa områden fortfarande ett stort problem. Med landsbygdens stora avstånd, finns det ett behov av en ökad lokal polisiär närvaro, eftersom utryckningar annars tar väldigt lång tid.

Polisen har fått en ökning av resurser i budgeten. Trots resursökningen står kommunerna för stora kostnader, som får betala för att minska otryggheten på gator och torg. Det är därför mycket viktigt att synliga poliser även finns på landsbygden och i mindre orter. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Gunilla Nordgren (M)