Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av ett barnskötarlyft för att utbilda fler barnskötare och tillkännager detta för regeringen.
Andelen barnskötare som saknar utbildning ökar kraftigt. Dessutom saknas satsningar på vidareutbildning för yrkesgruppen. 2016 fanns 105 800 anställda som arbetade med barn i Sveriges förskolor och av dessa saknade 28 procent av årsarbetarna helt en utbildning för arbete med barn. Det är en ökning med 3 procentenheter från föregående år. I fristående förskolor är andelen som saknar utbildning 40 procent och i kommunala förskolor 25 procent.
De kommande åren väntas rekryteringsbehovet inom förskolan vara mycket stort. Enligt Skolverkets lägesbedömning 2017 beräknas rekryteringsbehovet av förskollärare bli 20 000 heltidstjänster år 2014–2019, närmare 22 000 heltidstjänster 2019–2024 och drygt 17 000 heltidstjänster under 2024–2029. Rekryteringsbehoven i förskolan beräknas med utgångspunkten att 50 procent av personalen inom förskolan ska vara förskollärare.
Skolverkets statistik visar för första gången personalens faktiska utbildningsnivå, som SCB registrerat för de anställda. Siffrorna visar att mer än hälften av barnskötarna saknar utbildning som motsvarar barn- och fritidsprogrammet på gymnasienivå.
Andelen utbildad personal i förskolan måste givetvis öka. Fram till 2021 kommer förskolorna och fritidshemmen i Sverige att behöva rekrytera minst 35 000 nya barnskötare. Den gymnasiala utbildningen examinerar endast ca 1 500 barnskötare och elevassistenter årligen. Det bör därför införas ett särskilt barnskötarlyft för att möta det faktum att barnskötare är ett bristyrke.
Resurser för barnskötarutbildning behövs inom ramen för kommande kunskapslyft. Det behövs även en nationell kampanj för att öka antalet studerande på gymnasieprogrammet barn och fritid med inriktning mot pedagogiskt arbete.
Ann-Christin Ahlberg (S) |
|
Johan Andersson (S) |
Paula Holmqvist (S) |
Jennie Nilsson (S) |
Agneta Gille (S) |
Marianne Pettersson (S) |
|