Motion till riksdagen
2017/18:1900
av Finn Bengtsson (M)

Jakt och funktionsrätt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det enklare för personer med funktionsnedsättning att få jaga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vill man som person med funktionsnedsättning jaga behöver man oftast använda sig av ett motordrivet fordon för att komma ut i terräng. För att få tillåtelse till detta måste man idag ansöka om undantag, dispens, från terrängkörningslagen, jaktförordningen och jaktlagen. Är man rullstolsburen behöver man emellertid inte söka undantag från jaktlagen.

Ansökan om dispens lämnas till länsstyrelsen i berört län. Till ansökan ska det medfölja ett läkarintyg. Dispensen man får omfattar olika stora markområden. I en del län gäller dispensen hela länet, medan dispensen i andra län gäller enbart på den egna jaktmarken. Dispensens giltighetstid är oftast maximalt 5 år. Det ska även finnas ett markägarmedgivande till att man får åka på marken. Detta kan vara i form av ett muntligt medgivande.

För en jaktintresserad person med funktionsnedsättning krävs med andra ord ett omfattande pappersarbete och planering innan eventuell jakt ens kan påbörjas.

Dispensen som gäller för ett visst markområde under en kort tid, 5 år, innebär för personen med funktionsnedsättning att han eller hon enbart kan jaga på det område han eller hon sökt för. Får man dispens på sin jaktmark och blir inbjuden till jaktgrannen på jakt måste man därmed söka ny dispens. I praktiken innebär det att jägaren fråntas möjligheten att jaga med sina jaktkamrater utan att genomgå en omfattande och i grunden onödig ansökningsprocess hos länsstyrelsen.

En aktiv jägare med funktionsnedsättning kan ha ett stort antal dispenser som måste medföras. I och med att varje område har en egen dispens innebär det för jägaren en omfattande kontroll av om dispenserna snart går ut och om ny ansökan måste göras.

Systemet innebär att mycket tid går åt till att göra vad andra redan har gjort tidigare, det vill säga kontrollera behovet av dispensen för en person. Kostnaderna för myndigheterna blir onödigt höga. Tiden som det tar, 2–6 veckor, skulle kunna användas till mer prioriterade ärenden. Därmed vore det önskvärt om det går att överväga så att sökt och beviljad dispens gäller för jakt med motordrivet fordon i hela Sverige i minst 5 år.

Jag föreslog detta i en motion under föregående riksmöte 2016/17, men den avstyrktes av utskottet med följande motivering:

Som redovisats ovan avser regeringen att ge Naturvårdsverket och övriga berörda myndigheter i uppdrag att ta fram ett förslag till moderniserad terrängkörningslagstiftning som syftar till att minska skadorna. Enligt regeringen bör möjligheten till ytterligare generella undantag från bestämmelserna om förbud mot terrängkörning med motordrivna fordon för att göra det lättare för personer med bestående funktionsnedsättning att fortsätta med sina fritidsaktiviteter också ingå i uppdraget. Vidare har landsbygdsministern i ett skriftligt frågesvar angett att Regeringskansliet fortsätter att utreda frågan om möjlighet till jakt för människor med funktionsnedsättning. Utskottet konstaterar också att kommissionen har aviserat att naturvårdsdirektiven inte kommer att öppnas för en översyn.

Riksmötet 2014/15 avslog motionen med en detaljerad redogörelse för gällande regelverk med motivationen att enligt utskottets mening förefaller de nuvarande reglerna som har redovisats ovan väl avvägda, och utskottet föreslår därför inte någon åtgärd.

Jag blev mycket förvånad över detta ställningstagande från utskottet, inte minst sedan jag i en artikel i tidskriften Svensk Jakt den 29 juni 2016 kunde läsa den ansvariga ministern själv uttrycka att situationen är problematisk för jägare med funktionsnedsättning.

Mot bakgrund att detta agerande och uttalande av tongivande socialdemokrater i både länsstyrelse och regering, förefaller det mig därför som om ett förslag likt det som väckts under tidigare år men som då avslogs borde kunna bifallas av utskottet i år? Jag yrkar därför på att möjligheten att göra det enklare för personer med funktionsnedsättning att få jaga åtgärdas med en ändrad lagstiftning, och att riksdagen med bifall av denna motion ger regeringen det tillkänna.

 

 

Finn Bengtsson (M)