Motion till riksdagen
2017/18:1879
av Mathias Tegnér m.fl. (S)

Om OS i Stockholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vinter-OS i Stockholm och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholm är en fantastisk stad i ett fantastiskt land! Det är inte bara så att Sverige är otroligt för oss som bor här, utan runt om i världen är en imponerade av vårt land. I februari i år hyllade OECD och dess chef Ángel Gurría Sverige och i Reputation Institutes ranking över världens länders rykte hamnar Sverige 2017 på tredje plats.

Stockholm som stad brukar hamna i topp i globala rankingar över livskvalitet. Som stad har Stockholm ambitioner om social, ekonomisk, miljömässig och demokratisk hållbarhet – kort sagt en stad att vara stolt över.

Senast Sverige arrangerade OS var sommar-OS i Stockholm 1912. Under de senaste årtiondena har gjorts försök för att arrangera OS. Totalt har Sverige ansökt om vinterspel sju gånger, senast den återtagna ansökan till 2022, då det moderatledda Stockholms stadshus var negativa till en ansökan.

Under 2016 undersökte Stockholms stad möjligheten att söka om ett vinter-OS 2026. Utredningen visade att det skulle vara möjligt att arrangera ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026. Med en nästan helt enig idrottsrörelse hade en ansökan 2026 haft goda chanser att lyckas med sin ansökan, inte minst då ekonomisk och ekologisk uthållighet kommer att lyftas fram av Internationella olympiska kommittén, inom ramen för det som kallas Agenda 2020.

Det borgerliga motståndet mot OS är i vårt tycke dåligt grundat i verkligheten, utan istället baserat på populism och ganska rudimentära analyser. Det framgick bland annat tydligt redan när Riksidrottsförbundets dåvarande ordförande Karin Mattsson Weijber uttalade sig efter att Sten Nordin (M) 2014 på en presskonferens meddelat att det inte blev någon ansökan 2014. ”Det har varit en del slarviga kommentarer som tyder på att man inte tagit del av den senaste informationen innan man uttalat sig.” Även i processen om att ansöka om OS 2026 har det borgerliga stödet varit otydligt och bidragit till att staden inte kunnat gå vidare i processen just nu.

Sanningen är istället att vinter-OS i Stockholm skulle bidra med ett mycket välkommet tillskott av kapital och besökare till Stockholm. Dessutom är det utan tvekan möjligt att genomföra ekonomiskt balanserade spel, framförallt sedan Internationella olympiska kommittén nu meddelat att stödet till arrangerande stad ökas till 9 miljarder kronor.

Mycket tyder på att Stockholms metodiska och utpräglade arbete för mänskliga rättigheter och Sveriges ledartröja i kampen mot klimatförändringar skulle kunna ge vinter-OS 2026 de goda värden som präglade OS i dess ungdom. Stockholm har exempelvis en möjlighet att skapa de mest hållbara vinterspelen någonsin.

För det är som kloka socialdemokratiska riksdagsledamöter skrev redan 2005:

Sverige är en nation som vår storlek till trots lyckas väl inom många olika idrotter. Många har inspirerats och glatts åt våra framgångsrika idrottsstjärnors bragder på idrottsarenor världen över. […] Sverige är bra på att arrangera stora mästerskap. Det har vi visat tidigare när vi fått chansen. […] Men att arrangera OS innebär inte bara en massa arbete och kostnader för arrangören. Det medför också oerhört mycket positivt. Staden får draghjälp som turist- och evenemangsstad. Värdskapet skapar kraftsamling och framtidstro. Rätt använt kan ett värdskap för OS ge en vitamininjektion och ökade tillväxtmöjligheter för en stad eller en hel region.

Vi tycker liksom Sveriges idrottsrörelse att ett värdskap av OS borde vara naturligt för en idrottsälskande nation som Sverige och det finns knappast någon bättre stad än Stockholm att arrangera ett modernt, progressivt och hållbart OS i.

För att åter initiera frågan om att kunna arrangera ett OS 2026 eller 2030 är det nödvändigt att Stockholm får stöd från regeringen. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vinter-OS i Stockholm.

 

 

Mathias Tegnér (S)

 

Ingela Nylund Watz (S)

Lawen Redar (S)

Leif Nysmed (S)

Sultan Kayhan (S)

Teres Lindberg (S)

Yilmaz Kerimo (S)

Serkan Köse (S)