Motion till riksdagen
2017/18:1878
av Mathias Tegnér (S)

Om fastställande av faderskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om reformering av fastställande av faderskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ibland är det lätt att tro att tiden står stilla. Rutinerna för fastställande av faderskap torde vara ett område där mycket litet har hänt under de senaste decennierna. I föräldrabalken återfinns bestämmelserna kring fastställandet av faderskap vid ett barns födelse. Är föräldrarna gifta anses mannen med automatik vara barnets pappa. Om föräldrarna däremot är sambor eller särbor krävs att faderskapet fastställs vid en faderskapsutredning inom socialtjänsten.

Redan 2005 motionerade Cinnika Beiming (S) och Mikael Damberg (S) om behovet av en översyn av processen för fastställande av faderskap enligt föräldrabalken.

De skriver bland annat att ”denna ordning [är] omodern i relation till den nutida familjen. Faderns roll och betydelse för det nyfödda barnet borde vara avgörande och inte frågan huruvida föräldrarna har ingått äktenskap eller inte. Föräldraskapet handlar för de allra flesta om kärlek och längtan efter att få vara del av ett barns utveckling och uppväxt. Att gifta sig är ett val som görs, att bilda familj är ett helt annat val. Föräldrabalken bör ses över avseende fastställandet av faderskapet.”

Sanningen att säga var denna lagstiftning omodern redan 2005 och över ett decennium senare är detta faktum inte ändrat utan snarare förstärkt.

I dagens samhälle torde det vara lika vanligt med sambor med barn som gifta med barn. Att faderskapet i lag måste fastställas är naturligtvis rimligt beroende på det biologiska faktum att det är mamman som föder barnet. Det är naturligtvis inte märkligt att faderskapet fastställs, men det känns arkaiskt att behandla gifta och sambor på olika sätt. Det finns kort sagt utrymme för att reformera systemet.

Därför är det glädjande att en utredning om modernare regler för föräldraskap är sjösatt. Det är av vikt att riksdagen fastslår behovet av reformering av nämnda lagrum, då det under generationer har fungerat kränkande för ogifta föräldrar.

 

 

Mathias Tegnér (S)