Motion till riksdagen
2017/18:1868
av Magnus Manhammar (S)

Ekologisk mat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheterna att ytterligare stimulera produktionen och konsumtionen av den ekologiska maten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ekologisk odling och ekologiskt lantbruk bygger på lokala, förnybara resurser, där syntetiskt handelsgödsel och kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel inte används. Generellt strävar ekologisk odling efter att i så hög mån som möjligt vara självförsörjande, använda förnyelsebara resurser samt fungera som ett kretslopp.

Miljömässiga fördelar med ekologisk odling är bland annat ökad biologisk mångfald på grund av mindre ogräsbekämpning och inget läckage av syntetiska kemikalier. Den biologiska mångfalden är större på jordbruksmark som odlas ekologiskt.

Bara en mindre del av de tillsatser som används i andra livsmedel är tillåtna i Kravmärkt mat. De tillsatser i den förädlade maten som ger mest överkänslighetsreaktioner är enligt Livsmedelsverket azofärgämnen, en del konserveringsmedel, smakförstärkaren glutamat samt tillsatser som framställts av ärtväxter. Många av dessa används inte i Kravmärkta livsmedel.

Hur mycket tillsatser som vi människor tål är oklart. Experterna gör sina bedömningar utifrån vad vi vet om kemikalierna och deras farlighet idag, men nya kunskaper kan komma att ställa saken i ett annat ljus. Många medel som tidigare tillåtits, både bekämpningsmedel i odlingen och tillsatser i livsmedel, är nu förbjudna på grund av sin giftighet och eftersom risken för skador på människors hälsa och miljön är för stor.

Det råder med andra ord inga tvivel om att ekologisk mat är att föredra; samtidigt riskerar det att bli en klassfråga att äta ekologiskt. I en av de senaste undersökningarna som presenterades i Metro kostade en konventionell matkasse med 13 varor 255 kronor, och den ekologiska 345 kr. Alltså 90 kronor dyrare.

Tidigare har en utredning visat att EU:s skatteregler gör att det inte är möjligt för Sverige att sänka momsen på ekologiska matvaror. Skatteverket, som utrett de rättsliga konsekvenserna, bedömde att likabehandlingsprincipen inom EG-rätten sätter stopp för möjligheten att ha olika momssatser för ekologisk mat och annan mat. Detta medför att regeringen fick slopa planerna på att sänka momsen på ekologiska livsmedel.

Mot bakgrund av det som anförts ovan bör regeringen undersöka vilka möjligheter som finns att ytterligare stimulera produktionen och konsumtionen av den ekologiska maten.

 

 

Magnus Manhammar (S)