Motion till riksdagen
2017/18:1867
av Per Lodenius och Ulrika Carlsson i Skövde (båda C)

Lättläst i valet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta fram en strategi för hur valinformation nästa år ska finnas tillgänglig på lättläst svenska och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Behovet av nyheter, samhällsinformation och litteratur på lättläst svenska är stort. En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning har svårt att ta till sig skriftlig information. Det rör sig till exempel om personer med utländsk bakgrund, om personer med dyslexi eller andra funktionsnedsättningar, men också om ovana och ointresserade läsare.

För att en demokrati ska fungera måste nyheter, samhällsinformation och litteratur vara tillgängligt för alla. Därför är det av yttersta vikt att regeringen tar fram en strategi för hur valinformationen nästa år ska vara tillgänglig för personer med lässvårigheter. 

I strategin bör ingå att Valmyndigheten gör direktutskick till alla förstagångsväljare med lättläst information om hur valet går till. Integrations- och jämställdhetsdepartementet kan göra en särskild satsning för demokratin och sätta av resurser för information på lättläst svenska om valsystemet och om de olika partierna.

Yttrandefriheten och åsiktsfriheten, inklusive friheten att söka, ta emot och sprida uppgifter och idéer på lika villkor, är avgörande för att ett val ska vara demokratiskt. Samma grupper som är i behov av lättlästa texter är ofta de som inte röstar i val. En satsning på lättläst valinformation kan öka valdeltagandet och stärka demokratin.

 

 

Per Lodenius (C)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)