Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en närhetsprincip för nyanlända och tillkännager detta för regeringen.
2015 tog Sverige emot 163 000 asylsökande. Detta var en fördubbling av antalet asylsökande jämfört med året innan, och en flerdubbling jämfört med 2010.
Det svenska mottagningssystemet utsattes under kort tid för mycket hårda ansträngningar när asylsökande skulle garanteras mat och tak över huvudet. Nu återstår för hela det svenska samhället att bidra till integreringen och etableringen av alla som sökt sig till vårt land. Sannolikt är integreringen av de som sökt sig till Sverige en av de stora utmaningar vi gemensamt har att hantera under en lång tid framöver. Av humanitära skäl är det outsägligt viktigt att vi lyckas.
Detta kommer att kräva stora insatser från det offentliga, och från näringslivet. Det kommer också att krävas stora insatser från den enskilde för att integrationen ska vara framgångsrik.
Av särskild vikt för att integrationen ska vara lyckosam är stabilitet och lugn och ro för den enskilde. Barn måste kunna veta om de kommer gå klart terminen i samma skola, unga måste kunna veta om de får möjlighet att ta studenten på den ort de bor, och vuxna måste kunna ta en anställning. Att göra sig hemmastadd i ett nytt land och i en ny kommun är en mödosam process. För att integrationen ska vara så smidig som möjligt, och fokusera på de viktiga etableringsinsatserna, är det därför av särskild vikt att antalet flyttar reduceras för nyanlända. En sorts närhetsprincip för att öka förutsägbarheten och minska osäkerheten fordras. Detta kräver att närhetsprincipen är vägledande i mottagararbetet, och att alla kommuner i hela Sverige aktivt bidrar till mottagandet.
Hanna Westerén (S) |
|