Motion till riksdagen
2017/18:1802
av Robert Halef (KD)

Trygghet på svenska flyktingboenden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla flyktingboenden ska ha information på olika språk om att alla brott kommer att polisanmälas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ledning och personal på flyktingboenden ska vara skyldiga att polisanmäla vid misstanke om att brott har begåtts och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ledning och personal på flyktingboenden ska vara skyldiga att meddela Säpo för kännedom om någon kan vara ett potentiellt säkerhetshot och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den som begår brott mot medboende genast ska flyttas från flyktingboendet och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Migrationsverket alltid ska få information om en polisanmälan har gjorts mot någon på boendet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste åren har många flyktingar av olika nationalitet, religion och kultur kommit till Sverige. I vårt land hoppas de finna skydd undan förföljelse och diskriminering. Emellertid drabbas många kristna flyktingar av våldshandlingar i flyktingboenden i Sverige på grund av sin kristna tro. Kristna folkgrupper som flyr från krig, etnisk och religiös förföljelse känner sig inte trygga på flyktingboenden i Sverige eftersom de utsätts för trakasserier av andra boende på flyktingboenden. Vissa har blivit misshandlade och tvingats byta boende på grund av hot och trakasserier från islamistiska flyktingar som flytt från samma region. Det finns exempel på att förövare har blivit lagförda i Sverige för övergrepp på kristna flyktingar. Det förekommer också övergrepp mot flyktingar på grund av sexuell orientering eller könsuppfattning.

Jag har personligen blivit uppvaktad och informerad om att kristna flyktingar i Irak, Turkiet, Grekland och Jordanien utsätts för hot och våld från islamistiska flyktingar. Många kristna flyktingar som tvingats att lämna sina hem väljer inte de nationella och internationella flyktingförläggningarna, utan huserar i separata flyktingförläggningar av rädsla för att bli utsatta för tvång, hot eller trakasserier på grund av klädstil, kultur eller religion.

Att kristna flyktingar som flytt islamistiskt våld och förföljelse utsätts för trakasserier och hot även i Sverige är oacceptabelt. Dessa utsatta medmänniskor, som blivit berövade allt och söker fristad i vårt land, har rätt till frid. Den intoleranta sekterismen måste bekämpas och förövarna lagföras och flyttas från boendet. Det är inte de drabbade som ska behöva flytta. Respekten för alla människors lika unika och okränkbara värde måste värnas. Även på flyktingförläggningar, liksom i övriga Sverige, ska de mänskliga rättigheterna råda, däribland religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

Det förekommer också sexuella trakasserier, där en del har blivit misshandlade och vissa har blivit hotade till livet. De drabbade vågar inte polisanmäla eftersom förövarna bor kvar på boendet.

Vad som beskrivits ovan har nyligen bekräftats i rapporten ”Religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige”, som sammanställts av organisationen Open Doors. Kristna flyktingar i Sverige blir slagna, utfrysta, dödshotade och förolämpade enligt undersökningen. Det är inte acceptabelt att minst 55 kristna flyktingar blivit dödshotade på flyktingboenden i Sverige på grund av sin kristna tro.

Samhället, Migrationsverkets ledning, liksom ledningen för de enskilda boendena har ett ansvar att agera för att motverka dessa trakasserier så att alla flyktingar ska känna sig trygga i Sverige.

Utsatta flyktingar känner ofta inte till sina rättigheter och vilka möjligheter de har att få hjälp. Erfarenheter från länder med korrupt rättssystem gör också att många avstår från att polisanmäla övergrepp. Därför bör ett stort ansvar ligga på ledningen för de enskilda boendeenheterna, som måste agera och göra en polisanmälan. Följande förslag är nödvändiga för att förebygga och motverka förföljelse:

 

 

Robert Halef (KD)