Motion till riksdagen
2017/18:1791
av Kent Härstedt (S)

Suicidprevention


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillämpa de senaste empiriskt bekräftade rönen om hur vi kan minska antalet självmord i vårt samhälle och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år sker det i Sverige ca 1 500 självmord. Ytterligare sex gånger så många vårdas årligen för självmordsförsök. Det finns sannolikt ytterligare dolda eller okända fall som inte kommit sjukvården till kännedom. Självfallet bör vi från samhällets sida göra allt vi kan för att minska antalet självmord. Vi skall lära från alla de som valt att avsluta sina liv på detta sätt och se hur vi på ett bättre, snabbare och klokare sätt skall kunna bistå de som många gånger i sin smärta och förtvivlan väljer denna utväg.

Många gånger ligger psykisk ohälsa bakom självmord och många av dem har genom åren haft kontakt med sjukvården.

Enligt professor Danuta Wasserman, docent Rigmor Stain och fil.dr Gergö Hadlaczky så finns det flera evidensbaserade sätt att ytterligare minska antalet självmord.

Dels handlar det om att försvåra åtkomsten av exempelvis suicidmedel, alltifrån läkemedel till att bygga högre skyddsbarriärer vid broar. Det handlar också enligt dessa sakkunniga om att ha dessa perspektiv med i lagstiftningsarbetet när det gäller kontroll av vapen, förskrivning av sömnmedel, försäljning av smärtstillande över disk med mera.

Dels finns det ett starkt samband mellan psykisk ohälsa och självmord. Därför måste detta inta en betydande position i syfte att förebygga risken för självmord.

När det gäller unga människor med självmordsbeteenden så intar kognitiv beteendeterapi (kbt) en central roll ibland kombinerat med läkemedel. Kbt har visat sig minska självmordstankarna hos ungdomar och vuxna. Det kan också handla om familjebaserade interventioner för unga.

Skolan utgör också en viktig plats för att förmedla kunskaper om psykisk ohälsa och självmordsprevention. Detta bör göras i större utsträckning än idag.

Många väljer att inte söka hjälp för att de inte har förtroende för den psykiska vården. Detta måste naturligtvis ändras och förtroendet måste på flera sätt stärkas.

För många i denna förtvivlade situation är ensamhet och oro säkert något svårt för oss andra att föreställa oss. Att de skall känna förtroende, få stöd och professionell hjälp när de behöver det skall vara självklart.

Att riksdagen ger det i motionen till känna om att tillämpa de senaste empiriskt bekräftade rönen om hur man kan minska antalet självmord i vårt samhälle.

 

 

Kent Härstedt (S)